Hlavní obsah

Nacisté zabili postiženého bratrance papeže Benedikta XVI.

BERLÍN

Nacisté usmrtili během druhé světové války bratrance papeže Benedikta XVI., který trpěl trisomií, chromozomálním defektem spojeným s vrozenými vývojovými vadami. Řekl to v pondělí papežův bratr Georg Ratzinger německé katolické agentuře KNA.

Foto: Dario Pignatelli, Reuters

Papež Benedikt XIV.

Článek

Georg Ratzinger tak potvrdil informaci, kterou v nedávno vydaném papežově životopise přinesl americký historik Brennan Purcell.

"Bratranec, syn papežovy tety z matčiny strany, byl odebrán rodině v roce 1941, kdy mu bylo 14 let," řekl Ratzinger.

Papežova rodina dítě za žádnou cenu vydat nechtěla, ale lékaři pak prostřednictvím soudu nařídili, aby bylo dítě rodičům odebráno, uvádí se ve výňatcích z Purcellovy knihy, které nedávno přinesl německý list Bild.

Podle amerického historika se rodina o chlapcově osudu dozvěděla teprve v roce 1945: jeho jméno stálo na seznamu těch, kdo byli podrobeni eutanazii. Seznam objevili američtí vojáci.

Georg Ratzinger, sám kněz, se KNA svěřil, že si vzpomíná jen na jedno setkání s tímto postiženým bratrancem a že byl o jeho osudu informován teprve později. "Byli jsme zdrceni, ale nikdy jsme o tom doma nemluvili," dodal.

Papež Benedikt, občanským jménem Joseph Ratzinger, vyrůstal za války a byl krátce členem Hitlerjugend, kam se musel podle svých slov ve 14 letech proti své vůli zapsat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám