Hlavní obsah

Slovenský deník obdržel první žádost o odpověď

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Redakce slovenského deníku SME obdržela první žádost o odpověď na základě nového tiskového zákona. "Odpověď zveřejníme v sobotním čísle. Bude to však v mírně odlehčené formě," řekl Novinkám zástupce šéfredaktora Roman Krpelan.

Foto: Novinky

Slovenské deníky vyšly nedávno na protest dvakrát s prázdnou titulní stranou.

Článek

Na základě nového tiskového zákona musí redakce uveřejnit odpověď do tří dnů od doručení žádosti. Redakce SME zatím nechce prozradit, kdo požádal o odpověď, ani jakého článku se žádost týká.

Zákon platí od 1. června 2008 a ostatní slovenské deníky ani týdeníky se ještě se žádostí o odpověď nesetkaly. Noviny jsou na základě zákona nuceny zveřejňovat případné reakce čtenářů na pravdivá i nepravdivá tvrzení. Pokud to redakce odmítne, hrozí jí pokuta od 50 do 150 tisíc slovenských korun.

Redakce slovenských novin potvrdily, že si v této souvislosti nechaly vypracovat právní analýzy a o zákoně se mluvilo také na redakčních poradách. Opoziční poslanec Tomáš Galbavý je zneklidněn informacemi, že redakce školí novináře a údajně je vyzývají k opatrnějšímu postupu, aby se nedostali do křížku s novým zákonem.

Hrozí autocenzura

"Někteří novináři se tak opět uchylují k autocenzuře, jako před rokem 1989," upozornil. Zástupce šéfredaktora deníku SME Lukáš Fila to odmítá. "Žádná autocenzura nehrozí. Konzultovali jsme situaci s právníky, musíme všichni vědět do čeho jdeme," řekl Fila.

Na protest proti zákonu vyšly slovenské deníky dvakrát s bílou první stránkou, ale ani to schválení zákona nezabránilo. Opozice avizovala, že tiskový zákon stejně skončí u Ústavního soudu, ale stížnost zatím nikdo nepodal. Vydavatelé tvrdí, že média budou zahlcena odpověďmi čtenářů, kteří na základě zákona budou mít právo reagovat na pravdivé i nepravdivé informace ve stejném rozsahu. To zatím v praxi nenastalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovenské deníky vyšly ve smuteční úpravě

Jako vyjádření nesouhlasu se schváleným tiskovým zákonem vyšly v pátek slovenské deníky ve smuteční úpravě. Až do prvního června 2008, kdy tiskový zákon...

Výběr článků

Načítám