Hlavní obsah

Evropská komise varovala před havárií ve slovinské jaderné elektrárně

Aktualizováno

Evropská komise vydala varování kvůli havárii ve slovinské jaderné elektrárně Krško. Slovinské úřady uvedly, že elektrárna bude během několika hodin odstavena z provozu kvůli úniku chladící kapaliny v primárním okruhu.

Článek

Evropská komise uvedla, že havárie v elektrárně neměla vliv na životní prostředí v jejím okolí. Komise nicméně varovala všech 27 států Evropské unie, jak vyžaduje dohoda se Slovinskem.

Kvůli bezpečnosti začala elektrárna odstavovat reaktor, který je americké výroby. Elektrárna dodává elektřinu jak Slovinsku, tak sousednímu Chorvatsku.

"Chladící kapalina neunikla mimo elektrárnu," potvrdil pro agenturu Reuters šéf jaderné bezpečnosti Slovinska Andrej Stritar.

Zdroj v EU: Muselo jít o něco vážného

"Nejde o nic zvlášť závažného," citovala agentura Reuters mluvčího evropského komisaře pro energetiku Andrise Piebalgse. Diplomatický zdroj v Bruselu ale naopak pod podmínkou anonymity prohlásil, že v Kršku "muselo jít o něco vážnějšího". Jinak by prý nebyl důvod, aby výstrahu vydávala Evropská komise.

Běžné závady na jaderných elektrárnách, které nejsou vyhodnoceny jako závažné, se do unijního výstražného systému nedostávají. Naposledy bylo podobné varování vydáno před dvěma roky kvůli problémům švédské jaderné elektrárny.

Elektrárna Krško se nachází na jihozápadě Slovinska, poblíž hranic s Chorvatskem. Do komerčního provozu byla uvedena v roce 1983. Postavena byla podle americké technologie Westinghouse, obsahuje reaktor o výkonu 2000 megawattů. Slovinskou výrobu elektřiny zajišťuje ze 40 procent. Elektrárna má licenci k provozu do roku 2023.

Slovinsko s Chorvatskem vlastní elektrárnu napůl. V letech po rozpadu Jugoslávie se Chorvatsko odmítalo podílet na provozu elektrárny, takže z ní Slovinsko přestalo sousedovi dodávat proud. Později se situace po jednáních odblokovala. Stejně tak jako jaderná elektrárna Temelín, je i Krško trnem v oku rakouských ekologů.

Reklama

Výběr článků

Načítám