Hlavní obsah

Turisté jdou za smrt medvíděte do vězení

– VARŠAVA

Na několik měsíců do vězení poslal ve středu soud v polském Zakopaném trojici turistů, kteří zabili medvídě. Případ loni na podzim šokoval ochránce přírody. Medvěd patří v Polsku mezi chráněné druhy.

Článek

Hlavní organizátor útoku na zvíře si má podle rozhodnutí soudu odsedět osm měsíců ve vězení, jeho partnerka a kolega byli odsouzeni na čtyři měsíce za mřížemi. Navíc musejí uhradit náklady za proces.

Trojice polských turistů má dále dohromady vložit do pokladny Tatranského národního parku 1800 zlotých (zhruba 13 200 korun).

Tresty jsou vyšší, než jaké žádal státní zástupce. Ten navrhoval podmíněné tresty. Obhájci chtěli zastavit řízení. Výrok soudu zatím není pravomocný.

Soud neuvěřil tvrzení obžalovaných, že se pouze bránili před napadením zvířete. Trojice podle soudce překročila hranice nutné obrany.

Turisté neměli žádné šrámy

Turisté nejprve tvrdili, že na ně zvíře zaútočilo, proto ho utopili. Podle lékaře, který je ošetřil v nemocnici v Zakopaném, však zranění nesvědčila o tom, že by se bránili před strašnou šelmou.

Neměli na těle žádné šrámy od zubů ani drápů. Turistům podle lékaře stačilo ošetřit jen lehké odřeniny, a tak lze sotva uvěřit jejich verzi, že šlo o zabití agresivního zvířete v nutné sebeobraně.

Rok a půl staré medvídě objevili lesníci koncem listopadu v jedné z tatranských dolin. Příčinou jeho smrti podle expertů bylo utopení, medvídě mělo zároveň na těle stopy od kamenů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám