Hlavní obsah

Na konferenci o hladu nechybějí lahůdky jako krevety či grappa

Novinky, rei
ŘÍM

Delikatesy a vybraná vína nechybí v nabídce na každém vrcholném setkání prezidentů, premiérů a dalších státních představitelů. Mozzarella, krevety, jemné plátky telecího a grappa servírovaná na konferenci řešícím hlad ve světě působí ovšem k tématu rozhovorů až příliš kontrastně. Podle kritiků jde na římském summitu Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) o pokrytectví. Jiní jídelníček hájí.

Článek

"Jsou to standardní pokrmy - chutné, lehké a výživné,“ řekl mluvčí FAO Nick Parsons. FAO se několik dekád snaží vyvážit kontrast mezi tématy jejích konferencí a standardními službami, kterými jsou na cestách zahrnováni přední politikové a diplomaté. Už v roce 1974 byla nabídka jídel na sjezdu organizace ostře kritizována v souvislosti s probíhající potravinovou a ropnou krizí.

Také v Římě jedí zvlášť čelní představitelé států a vlád a ostatní delegáti. Menu ve francouzštině nabízejí striktně italské pokrmy. Nechybí nadýchané pečivo s mozzarellou, těstoviny s dýní a krevetami, telecí a hovězí plátky, rizoto s parmezánem, našlehaná sýrová pěna, pistácie, zmrzlina, bílé víno z Orvieta, grappa a sicilský likér limoncello.

Římská konference FAO

Summit, který potrvá do čtvrtku, řeší současnou potravinou krizi. V důsledku růst cen potravin a paliv, živelných katastrof a neúrodě v mnoha světových regionech hrozí miliónům lidí třetího světa podvýživa a hlad.

Ne všichni aktivisté jsou ale kvůli tomu kritičtí. "Političtí vůdcové mohou jíst, co chtějí, přijmou-li rozhodné kroky, které zaručí, že se chudým lidem strádajícím kvůli vysokým cenám potravin, dostane pomoci,“ citovala agentura AP Alexandera Woolla, mluvčího britské humanitární organizace Oxfam.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám