Hlavní obsah

Předčasné parlamentní volby v Makedonii vyhrála vládní strana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SKOPJE
Aktualizováno

Konzervativní blok VMRO-DPMNE premiéra Nikoly Gruevského přesvědčivě zvítězil v nedělních předčasných parlamentních volbách v Makedonii. V pondělí to potvrdila ústřední volební komise.

Foto: Hazir Reka, Reuters

Makedonský premiér Nikola Gruevski

Článek

Volby provázely podvody a násilnosti, při nichž zahynul jeden člověk a dalších devět bylo zraněno. Kvůli tomu volební komise přerušila hlasování ve 22 volebních okrscích, jež představují asi jedno procento voličstva. Potyčky se strhly především v regionech, kde žije albánská menšina, jež tvoří asi čtvrtinu dvoumiliónové populace.

Vnitřní makedonská revoluční organizace - Demokratická strana makedonské národní jednoty (VMRO-DPMNE) už se vyhlásila vítězem hlasování. Z dosavadních sečtených hlasů obdržela přes 48 procent.

Sociálně-demokratická opozice, která získala přes 23 procenta, už svou porážku uznala, avšak kritizovala průběh voleb.

Kromě násilností volby provázely i zastrašování a pokusy o jejich zfalšování, nad čímž již vyjádřila znepokojení Evropská unie. Ta vyzvala k opakování voleb v oblastech, kde k incidentům došlo. S tím makedonská vláda souhlasila.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám