Hlavní obsah

Tři Romové chtějí vstoupit do neofašistické Maďarské gardy

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři Romové z obce Okány na jihovýchodě Maďarska projevili zájem o vstup do polovojenské Maďarské gardy. Tato organizace je přitom považovaná za ultrapravicovou a protiromskou.

Článek

Jak informuje internetový server beol.hu Romové mají složit slib gardistu letos v říjnu. Vedení Maďarské gardy avizovalo, že do té doby plánuje provést s Romy několik pohovorů. Garda zveřejnila jejich jména.

Přihlášku podali Levente Balogh, Zoltán Keresztesi starší a mladší. "Dvacet let pracuji u dráhy, jsem romského původu a jsem maďarský občan. Z vlastní vůle jsem se rozhodl společně se svým synem a jeho přítelem vstoupit do Maďarské gardy," uvedl po podání přihlášky Zoltán Keresztesi starší.

Mimoparlamentní ultrapravicová strana Jobbik založila Maďarskou gardu v roce 2007. Gardisté v uniformách připomínajících stejnokroje členů strany Šípových křížů, maďarské fašistické strany z období druhé světové války, vyvolali odmítavé reakce v Maďarsku i v zahraničí.

Polovojenská Maďarská garda má téměř tisíc členů. Její předseda Gábor Vona prohlásil, že jedním z cílů stany je vytvoření územní autonomie pro maďarské menšiny žijící v sousedních státech. Městský soud v Budapešti začal projednávat návrh na zákaz Maďarské gardy. Prokuratura žádá rozpuštění této polovojenské organizace. Rozhodnutí zatím nepadlo. Prokuratura navrhla zákaz Maďarské gardy po loňském shromáždění gardistů v obci Tatászentgyörgy, které bylo namířené proti Romům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám