Hlavní obsah

Na Slovensku začal platit sporný tiskový zákon

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Sporný tiskový zákon, na jehož základě musí redakce zveřejňovat reakce nespokojených čtenářů, je na Slovensku v platnosti. Noviny budou na základě zákona nuceny zveřejňovat reakce čtenářů na pravdivá i nepravdivá tvrzení. Pokud to redakce odmítne, hrozí ji pokuta od 50 do 150 tisíc slovenských korun.

Foto: Novinky

Slovenské deníky vyšly jednou kvůli zákonu ve smuteční úpravě.

Článek

Redakce slovenských novin potvrdily, že si v této souvislosti nechaly vypracovat právní analýzy a o zákoně se mluví také na redakčních poradách. Zatím se čeká na první případ, kdy se nový zákon využije v praxi.

Na protest proti zákonu vyšly slovenské deníky dvakrát s bílou první stránkou, ale ani to schválení zákona nezabránilo. Opozice avizovala, že tiskový zákon stejně skončí u Ústavního soudu, ale stížnost zatím nikdo nepodal.

Gašparovič zákon využije

Slovenský prezident Ivan Gašparovič avizoval, že pokud média zveřejní nepravdivé informace, využije právo na odpověď. "Prezident je přesvědčen, že zákon neomezuje svobodu slova. Naopak, rozšiřuje svobodu slova a projevu pro ty, kteří nevlastní žádné vydavatelství," uvedl prezidentův mluvčí Marek Trubač.

Opoziční poslanec Tomáš Galbavý je zneklidněn informacemi, že redakce školí novináře a údajně je vyzývají k opatrnějšímu postupu, aby se nedostali do křížku s novým zákonem. "Někteří novináři se tak opět uchylují k autocenzuře, jako před rokem 1989," upozornil.

Vydavatelé tvrdí, že média budou zahlcena odpověďmi čtenářů, kteří na základě zákona budou mít právo reagovat na pravdivé i nepravdivé informace ve stejném rozsahu. To zkomplikuje práci novinářům a poškodí zájmy občanů. Podle předsedkyně Slovenského syndikátu novinářů Zuzany Krútké zákon nechrání novináře při výkonu svého povolání ani v té míře, jako starý zákon platný od roku 1966.

Šéfredaktoři českých listů napsali Gašparovičovi Slovenský prezident podepsal sporný tiskový zákon

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám