Hlavní obsah

Deutsche Telekom měl špiclovat vlastní lidi

– BERLÍN

Německým telekomunikačním gigantem Deutsche Telekom otřásá aféra kvůli údajnému špiclování vlastních lidí a novinářů, kteří o něm psali. V aféře, která vyplula najevo o víkendu, už prokuratura prohledala místnosti v bonnském ústředí firmy.

Článek

Mezi vyšetřovanými se objevili i bývalý předseda představenstva koncernu KaiUwe Ricke a někdejší šéf jeho dozorčí rady Klaus Zumwinkel, známý ze skandálu s daňovými úniky do lichtenštejnských bank.

Deutsche Telekom už o víkendu po provalení aféry v týdeníku Der Spiegel přiznal, že v letech 2005 a 2006 nejméně po dobu jednoho roku sledoval určitá telefonická spojení. V koncernu se přitom hovoří o tom, že telekomunikační obr se pomocí najatých soukromých firem zajímal hlavně o kontakty členů dozorčí rady, případně vlastních manažerů k novinářům, kteří prý měli na svědomí úniky informací z podniku.

Zatím sice není známo, jakých rozměrů sledování dosáhlo, postupně se ale aféra rozrůstá o nové skutečnosti. Deník Financial Times Deutschland napsal, že koncern pověřil už v roce 2000 najaté špicly identifikací informátorů a žurnalistů tohoto listu.

Německá vláda je přímým vlastníkem 14,8 procenta akcií v někdejším státním monopolním podniku. Dalších 16,9 procenta vlastní nepřímo prostřednictvím státní rozvojové banky KfW.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám