Hlavní obsah

Britská vláda v 50. letech tajila informace o nebezpečí kouření

– LONDÝN

Britská vláda měla k dispozici informace o vztahu mezi kouřením a rakovinou plic před víc než 50 lety, ale z obav o ztrátu daňových příjmů je před veřejností tajila. Vyplývá to z dosud utajovaných zápisků z vládní schůze z 19. dubna 1956. Národní archiv je zveřejnil až nyní.

Článek

Jedná se o rukou psané poznámky tehdejšího vládního tajemníka sira Normana Brooka.

Vědci poprvé zveřejnili poznatek o souvislosti kouření s rakovinou plic dva roky předtím. Britská zdravotnická vědecká rada rok nato poukázala na přímou příčinnou souvislost závislosti a onemocnění.

Brookovy poznámky se týkají Blízkého východu a tehdejší špatné ekonomické situace v Británii. V pasáži nazvané Kouření a rakovina plic pak popsal diskusi, která se rozpoutala po prohlášení ministra zdravotnictví Roberta Turtona. Řekl kolegům, že čelí tlakům zahájit kampaň o nebezpečí kouření. Turton řekl, že on sám je proti, protože pro tvrzení o nebezpečí návyku chybí důkazy.

MacMillan se bál o peníze pro státní pokladnu

Ministr financí Harold Macmillan, který se později stal premiérem, vyjádřil znepokojení, jaký by mohla mít kampaň na vládní příjmy z daně na tabákové výrobky. "Dožívá-li se kuřák 73 let a nekuřák 74 let, pak se ministerstvo financí domnívá, že zájem zachovat daňové příjmy převažuje nad zájmy zdravotními. Riziko je srovnatelné s tím, jaké podstupujeme při přecházení ulice," stojí v zápiscích.

Ministři pak diskutovali o tom, zda je nezbytné veřejnost o nových poznatcích informovat, a dospěli k závěru zatím nic nepodnikat a počkat si na další odborné poznatky.

USA a Británie se k akci rozhoupaly až v 60. letech, kdy se začaly množit zprávy o nezvratné souvislosti nemoci s kouřením. Varování a zákaz televizní reklamy tabákových výrobků následoval v 70. letech.

Zákaz kouření na pracovištích a v uzavřených prostorech platí v Anglii od loňského července, ostatní části Británie jej zavedly ještě dřív.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám