Hlavní obsah

Sebevrah zabil v Iráku 16 lidí, politici jednají o budoucnosti země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSUL

Nejméně šestnáct lidí ve čtvrtek zahynulo po útoku sebevražedného atentátníka, který se odpálil ve městě Sindžár ležícího poblíž Mosulu. Dalších třicet lidí bylo při atentátu zraněno. Incident se odehrál při náboru nových rekrutů pro iráckou policii.

Foto: Mahmoud Raouf Mahmoud , Reuters

Sebevražedné atentáty jsou v Iráku na denním pořádku.

Článek

Při útoku zahynuli dva policisté a 14 uchazečů o policejní službu. Město Sindžár, v němž se incident odehrál, leží na severu Iráku poblíž hranic se Sýrií. Počet obětí může být podle zdravotníků ještě vyšší.

Útok se odehrál v době, kdy ve Stokholmu za přísných bezpečnostních opatření začala druhá Mezinárodní konference o míru, obnově a stabilitě Iráku. Fóra se účastní i generální tajemník OSN Pan Ki-mun, irácký premiér Núrí Málikí a americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Zúčastněné delegace mají posoudit výsledky prvního roku z pětiletého plánu rekonstrukce Iráku. Tehdy se 60 států zavázalo odpustit Iráku 30 miliard dolarů dluhů.

:. Condoleezza Riceová se švédským premiérem Frederikem Reinfeldtem na stockholmské konferenci o budoucnosti Irákufoto: ČTK/AP/Maja Suslin

Ve třech klíčových oblastech ICI - bezpečnostní, politické a hospodářské - bylo dosaženo významného pokroku," řekl Pan Ki-mun. Za to si irácký premiér Núrí Málikí, jeho vláda a irácký lid zaslouží naše blahopřání," prohlásil generální tajemník OSN, který společně s Málikím konferenci předsedá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám