Hlavní obsah

V Bruselu se při startu rozlomil nákladní Boeing 747

CNN, aš, Novinky, AFP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Obří nákladní jumbo Boeing 747 společnosti Kalitta Air se v neděli odpoledne při pokusu o vzlet z belgického hlavního města Bruselu rozlomil. Pětičlenná americká posádka hrozivě vypadající havárii přežila, její čtyři členové utrpěli lehká zranění. Vrak stroje, přepravujícího diplomatickou poštu, se zastavil jen několik metrů před dráty elektrického vedení.

Foto: Reuters

Rozlomený Boeing 747 americké společnosti Kalitta Air

Článek

Mluvčí bruselského letiště Jan Van der Cruysse oznámil, že čtyři z pěti členů posádky byli při nehodě zraněni a hospitalizováni. Původně přitom představitelé tvrdili, že posádka vyvázla nezraněna. "Nikdo není zraněn, i když pět lidí z paluby bylo převezeno do nemocnice,“ uvedl v neděli mluvčí bruselského letiště Tru Lefevre. Podle něj všichni utrpěli pouze šok.

Vyjádřil se i k možné příčině hrůzně vypadající havárie. "Vypadá to, že stroj musel při pokusu o vzlet náhle sjet z ranveje. Pravděpodobně šlo technickou závadu, ale zatím to nevíme,“ oznámil Lefevre.

Jan Van der Cruysse dodal, že všech pět členů osádky byli Američané a že letadlo letělo do Bahrajnu.

Hasiči stroj preventivně postříkali pěnou, třebaže se nevznítil, protože nenarazil do drátů elektrického vedení.

:. Rozlomený Boeing 747 americké společnosti Kalitta Airfoto: Reuters/Thierry Roge

V letadle bylo auto a pošta velvyslance USA

Belgická televize uvedla, že stroj převážel diplomatickou poštu a zavazadla, která patřila americkému velvyslanci v Bruselu. Bylo mezi nimi i jeho auto a dokumenty. Americké velvyslanectví tuto zprávu odmítlo komentovat.

Havárie ještě zvýšila tlak místních obyvatel na uzavření ranveje 220, ze které letadlo vzlétlo. "Politici se nemohou dále schovávat v křoví, tato ranvej musí být okamžitě uzavřena pro nejtěžší stroje,“ uvedl starosta blízkého Wezembeekueku-Oppemu Francois Van Hoobrouck.

"Od roku 2004 používají nákladní letadla tuto ranvej o sobotách a nedělích, i když je o 1000 metrů kratší než ostatní,“ dodal Frederic Petit, který vede asociaci místních obyvatel proti startovací dráze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám