Hlavní obsah

Itálie hlásí návrat k jaderné energii

ŘÍM
Aktualizováno

Itálie se chce po více než dvaceti letech vrátit k využívání jaderné energie, od níž se odvrátila po černobylské katastrofě v roce 1986. Ministr hospodářství Claudio Scajola oznámil, že do konce nynějšího volebního období v roce 2013 by měly začít práce na výstavbě několika atomových bloků nové generace, které by pomohly snížit závislost země na dovozu elektřiny.

Foto: Reuters

Zleva ministr pro zjednodušení legislativy Roberto Calderoli, ministr hospodářství Claudio Scajola a ministryně pro politiku mládeže Giorgia Meloni.

Článek

„Akční plán návratu k jaderné energii je nevyhnutelný,“ zdůraznil Scajola v narážce na fakt, že Itálie je největším importérem proudu na světě. „Jen atomové elektrárny umožňují výrobu energie bezpečným a konkurenceschopným způsobem s ohledem na životní prostředí,“ dodal ministr při setkání s italskými průmyslníky.

Itálie po referendu v létě 1987, v němž čtyři pětiny lidí v reakci na Černobyl odmítly jadernou energii, odstavila tři funkční atomové elektrárny a čtvrtou, jež byla ve výstavbě, nedokončila. V posledních letech ale zesílila debata o možném návratu k jádru, když se země opakovaně potýkala s velkými výpadky v zásobování elektřinou. Krizové situace vznikají zejména v letních měsících, kdy lidé masově spouštějí klimatizační zařízení.

Podíl odpůrců jaderné energie je ale v Itálii stále značný a není také jasné, jak chce vláda „překonat“ zákaz atomu vyplývající ze zmíněného referenda ."Návrat k nukleární energii není možný, to by bylo ideologické a ekonomicky nevýhodné rozhodnutí,“ reagoval v deníku La Repubblica stínový ministr životního prostředí za opoziční Demokratickou stranu Ermete Realacci.

Berlusconi: bez jádra je energie dražší

S návratem k jaderné energii naopak souhlasí šéf největšího italského elektrárenského podniku Enel Fulvio Conti. "Jsme připraveni, během volebního období se to dá stihnout,“ řekl. Enel vlastnil ve své době všechny italské jaderné provozy.

Scajola naznačil, že Itálii se nabízí možnost spolupráce s Francií, která má s využitím jádra k výrobě elektřiny značné zkušenosti a produkuje 80 procent proudu v atomových reaktorech.

O návratu k jádru se zmínil také premiér Silvio Berlusconi v nedávném předvolebním boji. „Od Černobylu nedošlo v jaderné energetice k žádným závažným incidentům,“ prohlásil tehdy. Argumentoval, že cena elektřiny je v Itálii kvůli závislosti na jejím dovozu i importu ropy a plynu dvojnásobná oproti Francii.

Reklama

Výběr článků

Načítám