Hlavní obsah

Slovenští Romové se bojí zavedení eura

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLAVECKÝ ŠTVRTOK

Euro je pro většinu Romů žijících na Slovensku strašákem. "Je to bída, žijeme ze sociálních dávek a na normální život to nestačí. Až dostaneme dávky v euro, rozkutálí se nám ještě mnohem dříve," rozčilují se ženy v romské osadě u obce Plavecký Štvrtok na západě Slovenska, kde žije asi 500 Romů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Romové v osadě Plavecký Štvrtok na západě Slovenska se na zavedení eura netěší.

Článek

"Starší lidé ani neumí počítat, ale s korunami se už naučili zacházet. Když dostanou do rukou jedno euro, budou myslet, že je to jedna koruna a dají se v krámu lehce ošidit," domnívá se Eva Polakovičová, která dostává sociální dávky ve výši 1700 korun a v lednu dostane 53 euro. "Euro je dobré jen pro bohaté. Pro nás to bude katastrofa," dodává.

Romské ženy se zajímají, jak vysoké dostanou sociální dávky a přídavky na děti od prvního ledna 2009. Když vidí, že na kalkulačce se objeví místo 7000 korun 218 euro, trnou hrůzou. "Já dostanu jen dvě stovky. To je katastrofa, umřeme hlady," naříkají. Neuklidní je ani vysvětlení, že je to v přepočtu stejná částka. "Stejná částka to možná je, ale je to málo," uzavře Jana Zemanová.

Romové doufají, že jim někdo vysvětlí, jak s eury zacházet. "Stát by se o to měl postarat," říká Karol Šándor. V televizi slyšel, že stát by měl vysvětlovat evropskou měnu zvlášť Romům. "Mají natočit písničku v romštině, abychom tomu rozuměli. My muzice rozumíme, tak snad pochopíme i to euro," uzavírá Karol.

.: Romové doufají, že jim někdo vysvětlí, jak s eury zacházet.foto: Právo/Ivan Vilček

Dvojí ceny už od srpna

Od srpna 2008 budou slovenští obchodníci uvádět ceny ve slovenských korunách i v eurech. Od ledna 2009 se bude platit eurem, přičemž slovenské koruny budou obchodníci brát ještě do 16. ledna 2009. Vydávat však už budou jen eura.

Kremnická mincovna by měla začít s ražbou slovenských euromincí v červenci 2008 a bude na nich pracovat tři až čtyři měsíce. Stroj vyrazí minci jedinou ranou podle předlohy. Kremnická mincovna by měla v první etapě vyrazit přibližně 400 miliónů kusů euromincí se slovenskou národní stranou.

Přední strana euromincí je pro všechny státy eurozóny stejná. Zadní stranu slovenských euromincí v hodnotě jedno a dvě euro bude zdobit státní znak: dvoukříž na trojvrší, euromince v hodnotě 10, 20 a 50 centů Bratislavský hrad, mince v hodnotě 1,2 a 5 centů vrch Kriváň.

Slovenská měna bude postupně stahovaná. Z oběhu by se mělo vrátit 148 miliónů kusů bankovek a 453 miliónů mincí. Banky budou bezplatně měnit korunové mince šest měsíců po zavedení eura, bankovky ještě rok. Zajímavé je, že 16 dnů po prvním lednu 2009 ještě bude možné platit i v korunách, ale zpět dostane nakupující už jenom eura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám