Hlavní obsah

Srbsko kvůli uznání Kosova odvolává z Prahy velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD
Aktualizováno

Srbsko se rozhodlo povolat ke konzultacím svého velvyslance z Prahy na protest proti uznání nezávislosti Kosova českou vládou. Velvyslanec Vladimir Vereš oznámil zástupci české vlády, že z Prahy odjede v neděli. Odpoledne přijal Vereše prezident Václav Klaus.

Foto: Profimedia.cz

Srbský ministr zahraničí Vuk Jeremić poslal do Prahy protestní nótu.

Článek

"Pan velvyslanec navštívil prvního náměstka ministra, pana Tomáše Pojara, a oznámil mu, že v neděli odjede z Prahy do Bělehradu na konzultace. Česká strana vyjádřila přání, aby se pan Vereš do Prahy brzy vrátil," řekla Novinkám mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová.

Opletalová už dříve informovala, že se ČR svého velvyslance v Srbsku odvolat nechystá.

Srbského velvyslance přijme ještě v pátek prezident Václav Klaus. Setkání je naplánováno na 16. hodinu.

O rozhodnutí srbského ministra zahraničí Vuka Jeremiče odvolat v reakci na české uznání nezávislosti Kosova Vereše z Prahy informovala jako první agentura Nová Čína. Srbsko své velvyslance odvolalo v případech všech zemí, které nezávislost Kosova uznaly.

:. Český prezident Václav Klaus při setkání se srbským velvyslancem Vladimirem Verešem.foto: Právo/Petr Hloušek

Nezávislost vyhlásila bývalá srbská provincie 17. února. Česká politická scéna nebyla jednotná v názoru, zda má tento nový stát, vyhlášený proti vůli Srbska, uznat. Proti byla opozice, výhrady měli také lidovci, někteří ministři za ODS i prezident Václav Klaus.
Odpůrci tohoto kroku se obávali budoucí nestability regionu a varovali také před zhoršením výborných vztahů mezi Českem a Srbskem, které mají tradici již z dob bývalé Jugoslávie. Naopak česká diplomacie je přesvědčena o tom, že tímto krokem potvrdí svoji aktivní politiku na západním Balkáně a úsilí o jeho dlouhodobou stabilizaci a demokratický rozvoj v oblasti.
Kosovo uznaly více než čtyři desítky zemí včetně Spojených států. Proti se staví naopak například Rusko. Ani v Evropské unii nepanuje jednota. Odtržení Kosova posvětily všechny velké státy unie kromě Španělska. Proti je Slovensko či Řecko.

Kosovo

Dosud oficiálně Autonomní provincie Kosovo a Metohije bylo provinční oblastí Srbské republiky, na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z června 1999 pod správou OSN.

Rozloha 10 908 km2 je srovnatelná s rozlohou Středočeského kraje. Z 2,1 miliónu obyvatel je 92 procent Albánců (převážně muslimové) a 5,3 procenta Srbové (převážně pravoslavní).

Správní střediskem je Priština s více než půl miliónem obyvatel. Za úřední řeč platí srbština a albánština. Oficiální měnou je od ledna 2002 euro.

Reklama

Související témata:

Související články

Kosovo vyhlásilo nezávislost

Srbská provincie Kosovo vyhlásila v neděli nezávislost. Provincie tak učinila jednostranně poté, co zkrachovala několikaměsíční jednání kosovských zástupců...

Vláda rozhodla, že uzná Kosovo

Kabinet Mirka Topolánka ve středu na zasedání v Teplicích rozhodl, že naváže diplomatické styky s Kosovem. Tím Česká republika rozhodla o uznání samostatného...

Výběr článků

Načítám