Hlavní obsah

Kalábrijská mafie loni vydělala 44 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Italská kalábrijská mafie loni vydělala na 44 miliard eur (přes bilión korun), což činí téměř tři procenta hrubého domácího produktu Itálie. Vyplývá to z nové zprávy římského institutu Eurispes.

Foto: Profimedia.cz

'Ndrangheta stála i za loňskými vraždami v německém Duisburgu.

Článek

Příjmy 'Ndranghety za rok 2007 činí 2,9 procenta italského HDP a více, než dá dohromady třeba Estonsko se Slovinskem. Nejvíce 'Ndrangheta, sdružující 131 rodinných klanů, vydělává na obchodu s drogami. Tvoří přes 62 procent jejích příjmů.

Dokument uvádí, že se kalábrijská mafie stala mezinárodním zločineckým syndikátem, což ale italská vláda nebere vážně na vědomí.

Za uplynulých 15 let byla v Kalábrii rozpuštěna každá desátá městská rada kvůli napojení na mafii. 'Ndrangheta však rozšířila svůj vliv i jinde v Evropě a na ostatních kontinentech, zejména v Jižní Americe, odkud dováží kokain. Loni byla například italská mafie zodpovědná za vraždu šesti lidí v německém Duisburgu.

V Itálii zaznamenali mezi lety 1999 a 2008 přes 200 vražd, za nimiž stojí 'Ndrangheta. To je téměř osmkrát více, než v předchozí dekádě, kdy podsvětí dominovala sicilská mafie Cosa Nostra.

Reklama

Související témata:

Související články

Na Sicílii zatkli špičky mafie

Italská policie zatkla v pondělí na Sicílii čtyři vysoce postavené šéfy mafie. Je mezi nimi i "kápo všech kápů" Salvatore Lo Piccolo, který stojí od loňska...

Výběr článků

Načítám