Hlavní obsah

Centrální kámen Stonehenge poničili vandalové

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britskou kulturní památku Stonehenge poničili vandalové. Starodávný kamenný monument poškodili kladivem a šroubovákem. Ve čtvrtek to oznámily tamní správní úřady. Vandalové kámen poničili minulý týden v nočních hodinách.

Foto: archiv, Právo

Stonehenge

Článek

Terčem útoku se stal centrální megalit v 5 000 let starém kruhu stojících kamenů. Podle památkářů mohlo dvěma mužům jít o suvenýr k prodeji. Z kamene uštípli kus o velikosti mince, přičemž takzvaný Heel Stone poškrábali.

„Díky včasnému zásahu bezpečnostní služby je rozsah škody minimální,“ řekla mluvčí památkářů. Podle ní dvojice vandalů poté, co byla spatřena, z místa ujela v přistaveném automobilu. „Věc má teď v rukou policie,“ dodala.

Policejní mluvčí hrabství Wiltshire odmítla poskytnout o vyšetřování podrobnosti. Naznačila jen, že policie má jisté podezřelé, kteří se v minulosti v okolí památky chovali podivně.

Stonehenge je jedním z nejlépe zachovaných prehistorických monumentů na světě. Asi 2600 let před Kristem bylo nedaleko dnešního Salisbury na místě, kde již 400 let byl kamenný kruh, vztyčeno osm desítek obřích kamenů. O dvě století později doplnily monument další kameny.
Největší kameny byly dovezeny z více než 20 kilometrů vzdáleného lomu. Některé ale pocházejí z více než 200 kilometrů vzdálených oblastí v jihozápadním Walesu.
Dodnes se zachovalo asi 40 procent monumentu. Sedmnáct kamenů ročně navštíví téměř milión lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám