Hlavní obsah

Slovensko chce řidičům povolit malé pivo

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Na Slovensku možná budou řidiči moci sednout za volant i po vypití jednoho malého piva. Ministerstvo zdravotnictví totiž navrhuje od prosince tolerovat 0,2 promile alkoholu v krvi. Slovensko by se tak zařadilo mezi ostatní evropské země, které u řidičů tolerují určité množství alkoholu za volantem.

Článek

Návrh ministerstva musí ještě schválit vláda a parlament. Resort zdravotnictví přistoupil k úpravě zákona po zjištění, že v dechu řidiče se prokáže minimální množství alkoholu i po konzumaci některých druhů ovoce, čokolád, nealkoholického piva nebo po požití některých léků.

Odborníci však upozorňují, že cílem změny není legalizace alkoholu za volantem. "Našim cílem je odstranění nespravedlnosti pro ty, kteří nafoukají, i když nevypili žádný alkohol," cituje deník Pravda Ľubomíra Okruhlicu z Centra pro léčbu drogové závislosti.

Podle Okruhlici není možné zevšeobecnit, že po vypití jednoho malého piva, bude možné od prosince sednout za volant.

"U každého člověka je to individuální, závisí to od metabolismu. Někdo si může sednout za volant už po 30 minutách, jiný by byl přes povolenou hranici," řekl. Odborník navrhuje řidičům, aby si zakoupili tester na alkohol a sami se testovali. Teprve pak by měli zvážit, zda mohou sednout za volant.

Podle statistik v zemích, kde je povoleno určité množství alkoholu za volantem, není vyšší nehodovost. Hranici 0,5 promile tolerují například Francouzi, Finové i Němci, 0,2 promile se toleruje ve Švédsku a Polsku. Nulová hranice je kromě Slovenska v Česku, Maďarsku a Estonsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám