Hlavní obsah

V Berlíně hořela budova filharmonie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN
Aktualizováno

V Berlíně v úterý hořela domovská scéna tamních filharmoniků. Koncertní budova byla kvůli požáru střechy evakuována a na místě zasahovaly desítky hasičů. Se živlem bojovaly několik hodin.

Foto: Hannibal Hanschke , Reuters

Plameny zachvátily střechu budovy v centru Berlína.

Článek

K likvidaci požáru, který vypukl po 14. hodině během představení, bylo vysláno na 170 hasičů ve třech desítkách vozů. „Odpis celé budovy nehrozí, samozřejmě ale je tato v ohrožení,“ řekl v průběhu zásahu mluvčí hasičů Jens-Peter Wilke.

Výška kouře a plamenů dosahovala až padesát metrů, což ztěžovalo hašení, protože běžně používané hadice pokryjí od 23 do 30 metrů. Hasiči tudíž museli nasadit teleskopický sloup, schopný vystříkat do 50 metrů víc než dva tisíce litrů vody.

Podle mluvčí Berlínských filharmoniků požár pravděpodobně vznikl při práci svářečů. Policie se domnívá, že hořet začalo u střechy nedaleko čestné lóže. Hasiči vycházeli z předpokladu, že se vznítil zvukově izolační materiál.

:. Dým nad budovou filharmonie.foto: Reuters/Hannibal Hanschke

Experti se obávají spíše škod, které mohla napáchat voda, jíž hasiči oheň hasí. Největší škody by tak mohly vzniknout na částečně nenahraditelných hudebních nástrojích.

ZDF uvedla, že jeden hasič zachránil berlínské houslistce italský nástroj starý přes 300 let. Hudebnice se vracela právě domů ze zkoušky na páteční koncert pod taktovkou někdejšího šéfdirigenta Claudia Abbada, když ji zastihl telefonát: „Filharmonie hoří, kde jsou tvé housle?“. Když dorazila před budovu, vynášel jeden z hasičů drahocenný instrument.

Reklama

Výběr článků

Načítám