Hlavní obsah

EU už nechce nařizovat, jak má vypadat ideální okurka

BRUSEL

Evropská unie je často kritizována za přebujelou byrokracii, na všechno potřebuje normy a zákony. Kritici Unie často zmiňují nařízení, které stanovuje limity, jak má být zakřivený ideální okurka či banán. Nyní EU uvažuje, že tyto normy zruší.

Článek

Kolem zrušení standardů se ale zřejmě strhne velká debata, protože některé země je chtějí zachovat. Normy totiž stanoví kvalitu veškerého ovoce a podivnosti typu zakřivené okurky jsou pouze jejich součástí. Mnohé země tak mají strach, že kdyby z nároků slevily, zaplavily by je nekvalitní produkty

Normu o zakřivení okurek si země stanovily už v roce 1988. Tehdy to bylo opatření proti nakupování surovin na dálku. Odběratelé je neviděli, a aby se zabránilo tomu, že od dodavatele dostanou zmetky, stanovily si země normy.

Kromě toho, že okurky mají být čisté, čerstvé a nenahnilé, se stanoví i to, že u nejvyšší kvality musí být rovné. Vychýlení při délce deseti centimetrů může být maximálně jeden centimetr z osy. Musí mít také "typickou barvu okurek".

Jak podle EU vypadá ideální okurka

:: být dobře vyvinutá, čistá

:: dobře tvarovaná, ideálně rovná, povoleno je zakřivení jeden centimetr na deset centimetrů délky

:: hmotnost venku pěstovaných okurek nesmí být menší než 180 g. Pokud se pěstují ve skleníku, nesmí být nižší než 250 g. Přitom okurka, která važí půl kila, musí být nejméně 30 centimetrů dlouhé, zeleniny do této váhy musí mít alespoň 25 centimetrů.

Podobná pravidla platí i pro banány. Zboží, které neodpovídá popisu, je zařazeno do kategorie nižší kvality.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám