Hlavní obsah

V Srbsku se formuje vládní koalice radikálů a socialistů

– BĚLEHRAD
ČTK, aš, Novinky, B92

Přestože v předčasných srbských parlamentních volbách zvítězila koalice proevropských stran, k sestavení vlády mají blíže nacionalisté odmítající samostatnost Kosova. Na koalici se předběžně dohodla ultranacionalistická Srbská radikální strana, Srbská socialistická strana a Demokratická strana Srbska současného dosluhujícího premiéra Vojislava Koštunici.

Článek

"Dnes jsme se dohodli na principech vytvoření společné vlády a pokračování jednání o koaliční smlouvě," sdělil v pátek předseda Srbské socialistické strany (SPS) Ivica Dačić po nočním jednání se zástupci Srbské radikální strany (SRS) a Koštunicovy Demokratické strany Srbska (DSS). Tyto tři strany obsadily v 250členném parlamentu 127 křesel. Dodala, že "koalice se zformuje, jakmile se podepíše koaliční smlouva". Jednání však označil za "první krok“.

Jedním z těchto principů je podle agentury APA opětovné připojení Kosova, které v půlce února vyhlásilo navzdory nesouhlasu Bělehradu nezávislost. Kvůli nejednotnosti postoje k Evropské unii, jejíchž většina členů nový stát uznala, se následně rozpadla Koštunicova vláda.

Stejné strany se už ve čtvrtek domluvily na vytvoření koalice na bělehradské radnici. V jejím čele má stanout generální tajemník radikálů Aleksandar Vučić.

Socialisty ovšem spolupráce s radikály může dostat do izolace. Předseda Socialistické internacionály Jorgos Papandreu, řekl, že SPS se může stát členem internacionály, jen pokud bude srbská vláda proevropská. Dal tím najevo, že by raději viděl, aby socialisté podpořili uskupení prezidenta Borise Tadiče Pro evropské Srbsko, podporované jen liberály.

Socialisté, kteří posílili, jsou nyní klíčovými hráči na srbské politické scéně. Bez nich ani jedna ze stran nemůže získat v Skupštině většinu.

Prezident Tadić chce zabránit vzniku vlády tvořené radikály, socialisty a Koštunicovou DSS. Již dříve ale prohlásil, že sestavením vlády nepověří nikoho z nacionalistů. Toto právo chce prý dát představiteli vítězného bloku. Pokud Srbsko nebude mít novou vládu do tří měsíců od voleb, bude se muset podle ústavy konat nové hlasování.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám