Hlavní obsah

Rumunský prezident nazval novinářku "smradlovou cikánkou", potrestán nebude

Právo, DPA, nek
BUKUREŠT

Rumunský prezident Traian Basescu vyhrál ve čtvrtek odvolací proces proti státní Radě pro potírání diskriminace. Zažalovala jej za loňskou rasovou urážku jedné novinářky, již nazval „smradlavou cikánkou“.

Foto: Bogdan Cristel , Reuters

Rumunský prezident Traian Basescu

Článek

Nejvyšší soudní a kasační dvůr uznal argumenty prezidentových obhájců, že Basescu se ke zmíněnému výroku uchýlil v soukromí, takže neporušil žádný zákon. Soudci ale zároveň konstatovali, že prezidentův výrok je diskriminující.

Basescu takto označil novinářku loni v květnu poté, co přestál referendum o svém případném sesazení kvůli údajnému překračování ústavních pravomocí. Televizní reportérka Andrea Panaová využila situace, když Basescu s manželkou v den plebiscitu ukládali před supermarketem v Bukurešti do auta nákup.

Novinářka přiskočila a se zapnutým mobilem se prezidenta zeptala, jaký výsledek očekává.

„Nemáš nic lepšího na práci, ptáčku?“ reagoval podrážděně Basescu, načež jí vyrval telefon z ruky a odjel. V autě si pak stěžoval manželce. „Jak agresivní byla ta smradlavá cikánka,“ řekl dále, přičemž „zabavený“ telefon novinářky byl stále zapnutý a větu nahrál.

Prezidentova ochranka později mobil reportérce vrátila, aniž však záznam smazala. Její redakce pak nahrávku odvysílala ve zprávách a Basescu byl nucen se reportérce veřejně omluvit. I přesto na něj Rada pro potírání diskriminace podala žalobu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám