Hlavní obsah

Al-Kajda chystá atentát na Euro 2008, tvrdí švýcarská policie

Novinky, Sky News
CURYCH

Podle švýcarské police teroristé ze sítě Al-Kajda plánují atentát na letošní mistrovství Evropy ve fotbale, které se koná právě ve Švýcarsku a v Rakousku. Sdělil to mluvčí švýcarské policie Jürg Bühler švýcarskému listu La Liberte.

Článek

"Turnaj Euro 2008 je mezi cíli zmíněnými na webu islámských radikálů,“ řekl Bühler listu. Dodal, že jakmile se zpráva na internetu objevila, policie "začala bedlivě sledovat situaci“.

Jeden z webů islámských radikálů zveřejnil výzvy teroristům, aby „změnili bezpečné evropské země v peklo, jaké je k vidění v Iráku nebo v Afghánistánu“.

"Nastal čas pro bojovníky víry. Jejich hlas musí být slyšet,“ zní další zveřejněná zpráva.

Protiteroristické jednotky se obávají, že turnaj je pro radikály atraktivní, neboť dění na něm bude sledováno po celém světě. Bezpečnostní opatření proto budou zesílena a budou zavedeny zpřísněné bezpečnostní kontroly zejména pro lidi, kteří si kupují lístky v zemích Blízkého východu.

Bezpečnostní opatření podle sdělení švýcarské vlády přijdou na 650 miliónů korun.

Atentát na fotbalové mistrovství chtěli spáchat radikálové už před dvěma lety v Německu. Kvůli bezpečnostním opatřením však skupina atentátníků od tohoto plánu ustoupila a nakonec dala zavazadla s náložemi do vlaků až na konci července. Exploze ale nenastala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám