Hlavní obsah

Státníci se vyhýbají dalajlámovi při jeho návštěvě Evropy

Novinky, rei, International Herald Tribune
BERLÍN/LONDÝN

Tibetský exilový vůdce dalajláma zahájí tento týden turné po evropských metropolích. Cestu už teď poznamenávají potíže a rozpaky na diplomatické úrovni. V Německu setkání s dalajlámou odmítl spolkový prezident i ministr zahraničí. Předseda britské vlády ho zase, ve snaze vyhnout se konfrontaci s Čínou, která Tibet přes půl století okupuje, nepřijme ve svém sídle.

Článek

Dalajláma stráví v Německu čtyři dny. Kancléřka Angela Merkelová, která loni v září prolomila ledy tím, že se i přes odpor Číny s dalajlámou oficiálně sešla, však bude od úterka na návštěvě Latinské Ameriky.

Dalajlámovi spolupracovníci se proto snažili zajistit jeho setkání s německým prezidentem a šéfem diplomacie. Horst Köhler i Frank-Walter Steinmeier to však odmítli. Prezidentská kancelář i ministerstvo zahraničí se odvolává na zaneprázdněnost představitelů.

Ani Brown nechce rozlítit Čínu

Příští týden zavítá dalajláma také do Londýna. Ve čtvrtek promluví v parlamentu o lidských právech v Číně a v pátek se má setkat s premiérem Gordonem Brownem. V premiérově domě v Downing Street č. 10 to ale nebude. Setkání je naplánováno v paláci Lambeth, domově arcibiskupa z Canterbury.

Tibet pod nadvládou Číny Čínská armáda obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Tibetští aktivisté obviňují Peking z potlačování tradiční kultury v provincii a usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny. Po povstání z roku 1959, které Čína potlačila, ze země do Indie odešel tibetský duchovní vůdce dalajláma. Na 80 000 Tibeťanů ho následovalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám