Hlavní obsah

Francie: noční bary mají být vybaveny testery na alkohol

Právo, BBC, nek
PAŘÍŽ

Noční kluby a restaurace ve Francii, které mají otevřeno do druhé hodiny ranní a déle, by měly být povinně vybaveny elektronickými dýchacími přístroji pro kontrolu alkoholu v krvi. Návštěvníci by tak měli mít možnost otestovat si při odchodu z podniku, do jaké míry jsou "unaveni", a dobře si rozmyslet, zda usednou za volant.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Předpokládá to návrh vyhlášky, již prosazují ministryně zdravotnictví Roselyne Bachelotová a ministr životního prostředí Jean-Louis Borloo. Povinnost vlastnit uvedené přístroje by podle něj měla platit od léta. Už nyní je ale do své výbavy zkušebně zavedlo na 350 nočních barů a kaváren v západní Francii.

Předkladatelé návrhu chtějí odradit řidiče, aby usedali za volant po požití většího množství alkoholu. Ve Francii je povoleno 0,5 promile a pro šoféry autobusů dokonce jen 0,2 promile alkoholu v krvi.

Právě o uplynulém víkendu se poblíž východofrancouzského Forbachu stala dopravní nehoda, při níž zahynuli čtyři lidé ve věku 15 až 26 let. Šestatřicetiletý řidič, který tragédii zavinil, byl opilý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám