Hlavní obsah

V Srbsku vyhrála proevropská strana, většinu ale nemá

Novinky, ČTK, BBC, aš, Novinky, B92

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD

Vítězem nedělních předčasných srbských parlamentních voleb se stala prozápadní koalice Za evropské Srbsko vedená prezidentem Borisem Tadičem, která získala 39 procent hlasů. Druhá skončila nacionalistická Srbská radikální strana s 29 procenty. Její předseda Tomislav Nikolić už vyzval své spojence k vytvoření koaliční vlády. Výsledky nedávají ani jedné straně jasnou převahu.

Foto: Reuters

Přiznivci proevropské srbské koalice se radují z vítězství ve volbách

Článek

"Srbsko naprosto jasně hlasovalo pro evropskou cestu," řekl prezident Tadić jásajícím stoupencům před sídlem své Demokratické strany, jež je jádrem koalice Za evropské Srbsko. Její součástí je i Dražkovičovo Srbské hnutí za obnovu.

Tadić sdělil, že se zasadí se o "rychlé vytvoření vlády", přiznal ale zároveň, že očekává "obtížná jednání".

:.Srbský prezident Boris Tadić oznamuje vítězství ve volbách.foto: ČTK/AP

Šanci sestavit vládu mají strany rozhodně odmítající nezávislost Kosova

Radikálové svou porážku uznali, i když nejprve Tadiče obvinili, že zvyšuje napětí v zemi, když ohlásil své vítězství dříve, než byly sečteny všechny hlasy. Vůdce radikálů Tomislav Nikolić ještě před definitivními výsledky vyzval své spojence k sestavení většinové vlády, což by se jim mohlo podařit. Radikálové sice čtyři křesla ztratili, ale blok socialistů značně posílil.

:.Předseda Srbské radikální strany Tomislav Nikolić vyzval k vytvoření vlády. foto: Reuters/Nikola Solic

Mezi spojenci je nejen blok socialistů, kteří skončili čtvrtí s téměř osmi procenty hlasů, ale přiřazuje se k nim i třetí Demokratická strana Srbska (DSS) dosavadního premiéra Vojislava Koštunici, která dostala dvanáct procent hlasů. Tyto tři strany by dohromady mohly získat v parlamentu většinu 127 hlasů.  

 Koštunica se zatím odmítl vyjádřit k možné budoucí podobě srbské vlády. Sám je sice orientován proevropštěji než radikálové a socialisté, ale je silným odpůrcem nezávislosti vyhlášení Kosova a s radikály se sblížil, protože ostatní strany nezvolili důraznějším postup proti jednostrannému vyhlášení samostatnosti.

Výsledky parlamentních voleb v Srbsku
Koalice Ze evropské Srbsko38,8 %103
Srbská radiální strana29,2%77
Demokratická strana Srbska11,3 %30
Blok socialistů7,6%20
Liberálně demokratická strana5,2 %13
Zástupci etnických menšin2,3 %7
Zdroj Centrum na svobodné volby a demokracii CeSID

Spojencem vítězné koalice Za evropské Srbsko je Liberálně demokratická strana, která jako jediná uznala nezávislost Kosova a dostala 5,2 procenta hlasů. Tadić by se mohl spojit i se zástupci národnostních menšin, ani tato trojice stran by však neměla většinu. Proto by Tadić musel získat podporu Socialistické strany Srbska, která podle částečných výsledků získala 7,6 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám