Hlavní obsah

Vojenská přehlídka v Moskvě: nový prezident hrozil silou

– MOSKVA
ČTK, BBC, aš, Novinky, Bloomberg, RIA Novosti

Nový ruský prezident Dmitrij Medveděv se v pátek účastnil oslav 63. výročí vítězství nad nacistickým Německem, která poprvé po osmnácti letech zakončila přehlídka vojenské techniky a přelety bojových. V projevu zdůraznil sílu Ruska a varoval před vměšováním a snahou měnit hranice.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Balistické rakety na přehlídce

Článek

Medvěděv uvedl, že ruská armáda a námořnictvo "získávají na síle stejně jako celé Rusko“. Přehlídka byla největší od konce Sovětského svazu a prezentovaly se na ní i balistické rakety stejně jako nadzvuková útočná a stíhací letadla. Předchozí prezident Vladimir Putin ještě před přehlídkou ale zdůraznil, že "není řinčením zbraní".

:. Bývalý a současný prezident Ruska Vladimir Putin (vlevo) a Dmitrij Medvěděv přihlížejí vojenské přehlídce.foto: Reuters/Grigory Dukor

Medveděvův projev ukazoval, že Rusko pod jeho vedením nemění politiku a nadále míní zdůrazňovat svou sílu a význam jako mezinárodní mocnosti.

V projevu uvedl: "Ozbrojené konflikty vyvolávají ti, jejichž nezodpovědné ambice převyšují zájmy států, kontinentů, zájmy miliónů lidí."

Podle Medveděva je třeba se s krajní vážností stavět k pokusům měnit státní hranice a k pohrdání mezinárodním právem. Velmi vážně je třeba brát i jakékoli pokusy rozdmychávat rasovou a náboženskou nenávist i k podporu ideologie teroru a extremismu, ale i k pokusům vměšovat se do vnitřních záležitostí jiných států.

Obecná varování

Medvěděv nejmenoval žádné konkrétní země, ale je známé, že Rusku velmi vadí vyhlášení nezávislosti Kosova, a ve čtvrtek už uvedlo, že podpoří Bělehrad v jeho plánu předložit kauzu vyhlášení nezávislosti Kosova Mezinárodnímu soudnímu dvoru.

Současně lze jeho slova brát jako varování pro Gruzii, s níž má velmi napjaté vztahy. Rusko podporuje separatistické části Gruzie Jižní Osetii a Abcházii, kde má většinu ruské obyvatelstvo.

:. Tanky a rakety na přehlídcefoto: Reuters/Thomas Peter

Rusko ještě za Putina vypovědělo smlouvu o omezení konvenčních zbraní v Evropě, protože její aktualizované verze nebyla podepsána státy NATO a nesignovali ji nové členové paktu. Umístění radaru v ČR a antiraket v Polsku by zřejmě bylo v rozporu s touto smlouvou, která zavazuje signatáře neumisťovat na území nových členů paktu velké základny.

Velkolepá přehlídka

Na tribuně před mauzoleem Vladimira Iljiče Lenina stál vedle nového prezidenta i jeho předchůdce Vladimir Putin. Přehlídku sledovali i ruští veteráni druhé světové války a přední ruští politici.

Nejprve před nimi defiloval nejprve "prapor vítězství", vlajka, kterou sovětští vojáci vyvěsili v květnu 1945 nad ruinami Berlína. Po nich náměstím prošlo na 8000 vojáků všech druhů vojsk ruské armády včetně studentů několika vojenských škol.

Ve dvou řadách pak náměstím projely tanky T-90, bojová vozidla pěchoty BMP-3 a BTR-80, pojízdné odpalovací rampy raket Iskander, samohybné dělostřelecké systémy, mobilní protiletadlové systémy a čtyři mobilní odpalovací rampy balistických raket Topol. Celkem diváci viděli více než sto kusů vojenské techniky. Vyvrcholením přehlídky byl přelet stíhaček, strategických bombardérů i dopravních letadel ruského vojenského letectva.

Páteční slavnostní předvedení moderní vojenské techniky má podle pozorovatelů symbolizovat obnovenou moc mezinárodně silného Ruska. Také Medveděv v projevu zdůraznil, že přehlídka je výrazem sílící ruské armády, a tedy i sílícího Ruska.

:. Tanky a balistické rakety na přehlídcefoto: Reuters/Thomas Peter

Podobné slavnostní přehlídky, byť v menším měřítku, se dnes konají ve všech větších ruských městech. Veteráni války se také po celý den budou scházet v nejrůznějších parcích a při vodce a harmonice vzpomínat na své vítězství před 63 roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám