Hlavní obsah

Bestiální otec Fritzl zanechal rodině miliónové dluhy

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakušan Josef Fritzl obviněný z věznění a znásilňování své dcery Elisabeth zanechal po sobě finanční dluhy ve výši 1,5 miliónu liber (48,2 mil. Kč), které by mohly rodinu zruinovat. Informovala o tom britská televizní stanice Sky News s tím, že například jedné bance musí Fritzl splácet sumu 700 tisíc liber.

Článek

Dolnorakouské město Amstetten, kde se hrůzy Fritzlova řádění odehrávaly, již přislíbilo, že rodině finančně vypomůže. „Zřídíme bankovní konto, aby lidé mohli rodině darovat peníze. Město také nějaké prostředky sežene,“ řekl Sky News mluvčí radnice Hermann Gruber.

„Nyní ještě nemůžeme rodině pomoci, ale budeme tak moci učinit poté, co oběti budou propuštěny z nemocnice. Uděláme vše, co bude v našich silách,“ ujistil mluvčí.

Fritzl, bývalý elektroinženýr, se údajně snažil nabýt velký nemovitý majetek, jeho plány však ztroskotaly.

Obhájce čelí záplavě výhrůžných mailů

Fritzlův obhájce Rudolf Mayer mezitím oznámil, že dostává z celého světa výhrůžné telefonáty a maily. Jejich autoři právníka napadají, že se snaží pro svého mandanta prosadit pobyt v psychiatrické klinice namísto vězení.

„Nemůžu to pochopit. Nežádám přece o pochopení pro činy mého klienta,“ řekl Mayer agentuře APA. Hrozby prý přicházejí nejen z Rakouska, ale i z Velké Británie či Nizozemska, a to od lidí z různých společenských vrstev.

Fritzl má být již ve středu poprvé předveden před státní zástupkyni v Sankt Pöltenu k výslechu. Původně se tak mělo stát až v pátek, ale vyšetřovatelé vše uspíšili. Neočekávají nicméně žádný zásadní pokrok v šetření, protože podezřelý na radu advokáta s největší pravděpodobností odmítne vypovídat.

Kriminalisté mezitím pokračují v prozkoumávání sklepního bunkru, kde Fritzl 24 let věznil a znásilňoval Elisabeth a zplodil s ní sedm dětí. Policie se domnívá, že v podzemí by se mohly nacházet i další, dosud neobjevené „dutiny“.

Kromě toho se vyšetřovatelé zaměřují na objasnění okolností, za jakých Fritzl rozšiřoval svůj dům a prostory pod ním a jak zajišťoval zásobování podzemního úkrytu.

Amstetten je kvůli přítomnosti četných mediálních štábů a policistů i nadále jako v obležení. Na středeční večer místní obyvatelé chystají shromáždění na náměstí, aby vyjádřili účast s oběťmi incestu, ale zároveň vyzvali k „ukončení výjimečného stavu“ ve městě a návratu do normálního života.

Z Rakouska v úterý přišla další šokující zpráva ohledně sexuálního násilí: dvanáctiletý chlapec z korutanského Klagenfurtu znásilnil osmiletou dívku. Ta si hrála se stejně starým hochem na dvoře jednoho domu, načež je pachatel oslovil a vlákal do sklepa. Poté dívku přinutil, aby se svlékla, a znásilnil ji. Oběť pak s pláčem utekla za matkou a vše jí řekla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám