Hlavní obsah

Chlapec přežil 50metrový pád do důlní šachty

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Slovenští záchranáři i lékaři mluví o zázraku. Patnáctiletý Silvester Horváth přežil pád do důlní šachty u Rožnavy hluboké přes 50 metrů. O jeho život bojovali v sobotu slovenští a čeští záchranáři téměř osm hodin.

Článek

"Chlapec je mimo ohrožení života," konstatovala posléze lékařka rožňavské nemocnice Ľubica Báthoriová.

V sobotu se tři kluci z Rožňavy vydali prozkoumat staré nepoužívané doly v lesích nedaleko města. Silvester se však náhle propadl a padal až na dno důlní šachty. Z hloubky byl slyšet jeho křik, takže bylo zřejmé, že pád přežil. Nebylo však jasné, jak vážná zranění utrpěl.

Jeho kamarádi okamžitě běželi pro pomoc. Hasiči po příchodu na místo konstatovali, že jejich technika na záchranu chlapce nestačí. Požádali proto o pomoc Horskou záchrannou službu a speleology.

Pomohli i čeští speleologové

Nedaleko místa neštěstí se nacházela také skupina speleologů z Moravského krasu, kteří se okamžitě zapojili do záchranné akce. "Kluka nebylo možné vyprostit na nosítkách po šachtě, do níž spadl, protože byla úzká. Museli jsme najít jiné místo," uvedl Filip Doležal ze skupiny jeskyňářů z Brna.

Záchranáři pracovali bez přestávky dlouhé hodiny ve stálém ohrožení, protože ze stěny starého dolu neustále padala hlína a kameny. Když speleologové dosáhli místa, kde ležel Silvester, zjistili, že je při vědomí. Chlapec je neslyšící a mluví s obtížemi, takže komunikace s ním byla obtížná. Záchranáři ho zafixovali na nosítka a postupně ho pomocí kladky vytáhli na povrch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám