Hlavní obsah

V Británii zveřejnili záběry útoků na Londýn v roce 2005

Novinky, Daily Mirror

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Detailní záběry z bezpečnostních kamer, které zachycují dva z útoků sebevražedných atentátníků ze 7. července 2005 v Londýně, byly ve čtvrtek Velké Británii poprvé zveřejněny. Videozáznamy byly použity při vyšetřování a jako důkazní materiál při procesu s třemi komplici útočníků.

Článek

Na záběrech jsou zachyceny poslední okamžiky před útoky v autobusu 30 a v metru. Záznam z kamery ve stanici Liverpool Street dokonce zachycuje dým stoupající z vlakové soupravy po explozi. Další záznam ukazuje paniku cestujících autobusu, kde nálož explodovala na náměstí Tavistock.

Na záběrech jsou vidět i tři z kvarteta atentátníků, kteří přijíždějí do hlavního města devět dní před útokem, aby si obhlédli místa budoucích útoků. Jejich akce si 7. července 2005 vyžádala 52 mrtvých.

U soudu stojí Ali Waheed, Mohammed Shakil a Sadeer Saleem, kteří se podle žaloby od 17. listopadu 2004 až do útoku spikli s čtveřicí atentátníků a pomáhali jim najít vhodná místa k útoku.

Při svých cestách také navštívili obří ruské kolo v Londýně, akvárium i přírodovědné muzeum. Jejich četné kontakty s atentátníky podle žaloby dokládají otisky na dokumentech, videozáběry, společné fotky, výpisy volání z mobilních telefonů i záběry z bezpečnostních kamer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám