Hlavní obsah

Fritzl držel své oběti v šachu pod pohrůžkou zplynováním

Právo, Novinky, ČTK, Sky News, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakušan Josef Fritzl (73), jenž roky znásilňoval svou dceru Elisabeth a zplodil s ní sedm dětí, držel své oběti ve sklepení svého domu v Amtettenu v odevzdané poslušnosti pohrůžkami, že budou zplynováni, kdyby se jemu mělo něco stát. Tyranský věznitel to vypověděl během prvních výslechů, kdy popisoval podrobnosti o vstupu do podzemního bunkru.

Foto: Reuters

Rakušan Josef Fritzl, který 24 let věznil svou dceru Elisabeth.

Článek

„Možná to byla jen prázdná pohrůžka, aby je zastrašil a aby se ho nepokoušeli přemoci,“ dodal k tomu policejní mluvčí Helmut Greiner. Avšak už fakt, že podzemní prostory byly od okolního světa izolovány masivními, elektricky ovládanými železobetonovými dveřmi s bezpečnostním kódem, na oběti nepochybně působil tak, že pohrůžky braly naprosto vážně: v bunkru byly svému trýzniteli vydány na milost a nemilost.

Fritzl podle mluvčího uvězněné varoval, že je má plně v hrsti, a že kdyby ho například napadly a přemohly, do sklepního vězení by začal proudit smrtící plyn.

Vlevo Elisabeth ještě před uvězněním a vpravo umělecké ztvárnění, jak by Elisabeth mohla vypadat nyní.

Policie v neděli zjišťovala, zda podzemní kryt, kde Elisabeth Fritzlová s několika dětmi přebývala, má plynovou přípojku. "Zjišťujeme, zda mohl být puštěn plyn, pokud by se něco stalo," sdělil Greiner.

Šestice policejních techniků také zkoumala, zda měly dveře otevírající se na elektrický impulz časový spínač, který by jim umožňoval se samovolně po stanovené době otevřít, jak tvrdí Fritzl. To pro případ, že by umřel nebo k úkrytu neměl dlouhodobě přístup.

Údajně chtěl dceru propustit

Policie rovněž informovala, že se objevil dopis, který údajně dokazuje, že nyní třiasedmdesátiletý Josef Fritzl se možná chystal pustit dceru na svobodu.

Objevený dopis přinutil Fritzl napsat svou dceru koncem loňského roku. Elisabeth, jejíž matce Fritzl namluvil, že utekla k nějaké sektě, v něm z donucení psala, že si přeje vrátit se domů, ale že to zatím není možné. Zkouška DNA potvrdila, že dopis skutečně psala Elisabeth.

Podle policie tento poznatek znovu dosvědčuje, jak měl Fritzl vše naplánované.

Vyšetřovatelé zatím budou muset počkat na přímé svědectví Fritzlovy dcery a dětí o tom, co se v bunkru dělo. Jejich psychický stav to zatím podle lékařů nedovoluje.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Sklepní vězení v rakouském Amstettenu

Josef Fritzl držel od srpna 1984 svou dceru ve sklepním vězení. Dívku pohlavně zneužíval od jejích jedenácti let a údajně je i otcem jejích sedmi dětí, z nichž...

Výběr článků

Načítám