Hlavní obsah

Moskva hrozí vysláním vojáků do Abcházie, Gruzie tam prý chce útočit

– MOSKVA/TBILISI
Novinky, ČTK, RIA Novosti

Ruské ministerstvo obrany v úterý varovalo Gruzii, že je připraveno zasáhnout v gruzínských separatistických oblastech Jižní Osetii a Abcházii, pokud v nich Tbilisi podnikne operace ohrožující tamní ruské obyvatelstvo. Podle ruského ministerstva zahraničí Gruzie připravuje vojenský zásah v obou provinciích. Tbilisi to popírá.

Foto: Levan Gabechava , Reuters

Ruský voják na gruzínsko-abcházské hranici

Článek

"Jakýkoli pokus Gruzie požít k řešení konfliktů sílu nebo uplatnění násilných opatření prosti ruským příslušníkům mírových sborů nebo ruským občanům žijícím v Abcházii a Jižní Osetii povedou k adekvátní a tvrdé odpovědi,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Podle úterního vyhlášení ruského ministerstva zahraničí se Gruzie připravuje k útoku na Abcházii a přisouvá k této separatistické oblasti svoje jednotky.

"Analýza struktury ozbrojených sil v regionu vede k závěru, že se připravuje předmostí pro začátek vojenských operací proti Abcházii," uvádí ruské ministerstvo. Gruzie prý soustředila v oblasti Kodorské soutěsky poblíž Abcházie na 1500 vojáků a údajně tam přesouvá velké množství pohonných hmot a potravin.

Gruzie popírá, že by plánovala útok

Gruzie jakoukoli snahu o napadení Abcházie rozhodně popřela. Abcházie a Jižní Osetie jsou součástí Gruzie, ovšem po rozpadu Společenství nezávislých států se chtěly odtrhnout. Po bojích byly v obalsti rozmístěny ruské mírové sbory. Nyní by měly být posíleny, ale ne nad hranice mezinárodně sjednaných smluv.

Napětí mezi Gruzií a Ruskem kvůli separatistickým enklávám se v posledních týdnech stále zvyšuje. V neděli 20. dubna ruská stíhačka MiG-29 podle sdělení Tbilisi podepřeného videozáznamem sestřelila gruzínský bezpilotní letoun.

:. Gruzie zveřejnila videozáznam sestřelení svého letadla

Rusové to popřeli, Gruzie je obvinila z agrese. Už dříve Rusko přililo olej do ohně, když oznámilo, že má v úmyslu navázat s Abcházií a Jižní Osetií těsnější vztahy. Proti tomu protestovaly Spojené státy i Evropská unie. Znepokojení vyjádřila také Česká republika. Jde o odpověď Moskvy na uznání Kosova.

Gruzie je naopak připravena brzdit rozhovory o vstupu Rusko do WTO, o který Moskva usiluje od roku 1993. Již v roce 2004 Tbilisi uvedlo, že se vstupem bude souhlasit pouze v případě, že Rusko uzavře své hraniční přechody s Abcházií a Jižní Osetií.

Loni se situace mezi Ruskem a Gruzií vyostřila, když Tbilisi obvinilo čtyři příslušníky ruských ozbrojených sil na svém území ze špionáže. Rusko pak přerušilo veškeré spojení s Gruzií včetně poštovního a také začalo vysídlovat Gruzíny, kteří neměli povolení k pobytu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám