Hlavní obsah

Vandalové v Bratislavě poškodili židovskou památku

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Jednu z nejvýznamnějších evropských židovských památek, mauzoleum Chatama Sofera v Bratislavě, poškodili o víkendu tři mladíci. Jak Novinkám potvrdila policejní mluvčí Alena Toševová mladíci byli zadrženi policejní hlídkou na místě činu. "Byli obviněni z hanobení místa posledního odpočinku. Hrozí jim trest odnětí svobody až na dva roky," dodala.

Článek

Mladíci házením kamenů poškodili skleněné stěny umístěné v areálu mauzolea, které symbolizují židovské pomníky umístěné v podzemních prostorách areálu. Způsobili škodu 400 tisíc slovenských korun. Skleněné stěny vandalové poškodili také před třemi lety.

Podzemní židovský hřbitov s hrobkou rabína Chatama Sofera umístěný na nábřeží Dunaje byl už před rokem 1989 často navštěvován Židy z celého světa. V roce 2002 byla dokončena jeho rekonstrukce a vzniklo zde mauzoleum Chatama Sofera, jednoho z nejvýznamnějších židovských učenců 19. století. Na povrchu musely být přemístěny koleje tramvaje, jejichž provoz ohrožoval podzemní hřbitov.

Reklama

Výběr článků

Načítám