Hlavní obsah

Berlusconiho žena navrhuje rozdělení Itálie

Manželka budoucího italského premiéra Silvia Berlusconiho se v jednom ze svých řídkých veřejných vystoupení vyslovila pro rozdělení Itálie. Veronica Lariová v rozhovoru pro deník La Stampa řekla, že udržovat dál všemi silami sjednocenou zemi nemá podle ní smysl.

Článek

O odtržení bohatšího severu Itálie od zbytku země usiluje především Liga severu, která posílila v nedávných parlamentních volbách.

"Itálie nikdy nebyla vhodná k tomu, aby byla jednotným státem, a nikdy nedozrála natolik, aby se jím stala. Jednotná Itálie už nemá význam," řekla novinářům jedenapadesátiletá Lariová.

O separatistických tendencích italského severu se znovu začalo intenzivněji hovořit v minulých týdnech, kdy v předčasných volbách do parlamentu uspěla Liga severu Umberta Bossiho. Tato strana má rozdělení země dlouhodobě jako jeden z hlavních bodů svého programu.

Lariová se přiznala, že Ligu severu podporuje a vyzvala politiky, kteří o lize mluví jako o populistické straně, aby se přestali chovat "jako snobové". "Liga vyjadřuje konkrétní nároky té nejproduktivnější části Itálie, která už je unavená tím, že musí za sebou vléct zbytek země," dodala.

Regionální Liga severu, která je Berlusconiho spojencem, si v nedávném hlasování oproti roku 2006 polepšila a stane se součástí vládní koalice. Nový Berlusconiho kabinet, který nahradí vládu Romana Prodiho, se má funkce ujmout v květnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám