Hlavní obsah

Slota chce po odhalení jeho údajné krádeže zrušit Ústav paměti národa

Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)
BRATISLAVA

Poslanci vládní Slovenské národní strany (SNS) podali návrh na zrušení Ústavu paměti národa (ÚPN), který odhaluje zločiny fašistického a komunistického režimu. Učinili tak jen několik dní poté, co ÚPN odhalila údajnou kriminální minulost šéfa SNS Jána Sloty.

Foto: Jan Koller, ČTK

Ján Slota v parlamentu

Článek

Podle dokumentů StB měl Slota v 70tých letech vykrást obchod ve slovenské obci Koš a po emigraci měl vykrádat automobily v Rakousku.

Poslanci SNS jako oficiální důvod návrhu na zrušení ÚPN uvedli, že ústav už delší dobu neplní své společenské poslání. Po smrti zakladatele ÚPN Jána Langoše přitom nové vedení ústavu navrhovala právě SNS. Po tragické Langošově autonehodě se do čela ústavu postavil nominant SNS Ján Petranský.

Opozice návrh na zrušení ÚPN určitě nepodpoří a SNS nemá jistou ani podporu ostatních vládních stran. "Kdo navrhuje zrušení ÚPN, má krátkou paměť," upozornil vicepremiér Dušan Čaplovič ze strany Smer - sociální demokracie. Mluvčí premiéra Roberta Fica potvrdila, že poslanecký návrh na zrušení ÚPN projedná koaliční rada.

Politolog Miroslav Kusý považuje roli ústavu při odhalování především komunistické minulosti za nenahraditelnou. "Při svých zjištěních však ústav mohl být pro SNS nepříjemný," připustil.

Dokumenty StB zveřejněné ústavem odhalily, že Slota v roce 1971 emigroval do Rakouska. Zdě měl s partií kamarádů vykrádat automobily a po čtyřech dnech se Slota dobrovolně vrátil do tehdejšího Československa.

Podle návrhu SNS by dokumenty ústavu měly přejít do vlastnictví státu a spravovat by je měl Vojenský historický ústav.

ÚPN koncem loňského roku podal na generální prokuraturu i první podněty, aby vyšetřila čtyři trestné činy, z jejichž spáchání jsou podezřelí příslušníci StB. Chystá i další podání, například ohledně úmrtí na hranicích se Západem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám