Hlavní obsah

Irský soud dovolil lékařům dát transfúzi dětem jehovistů

Právo, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DUBLIN

Nejvyšší soud v Dublinu rozhodl, že lékaři budou moci dát transfúzi krve dvojčatům trpícím silnou anemií, avšak jejich rodiče se hlásí k církvi Svědků Jehovových a zákrok tedy odmítají.

Foto: Profimedia.cz

Matka žádá lékaře, aby nejprve vyzkoušeli všechny možnosti, jak dětem pomoci bez toho, aniž by musely přijmout cizí krev.

Článek

Děti se mají irskému páru narodit koncem týdne a podle odborníků jim hrozí smrt nebo závažné celoživotní následky, jestliže by krátce po narození nedostaly transfúzi. Jejich matka, která je ve 32. týdnu těhotenství, napsala soudkyni Mary Laffoyové, že s manželem milují své děti z celého srdce a že jim nechtějí ublížit. S krevní transfúzí však prý nemohou souhlasit, protože jim to nedovoluje jejich náboženské přesvědčení.

Nastávající matka si podle svých slov uvědomuje závažnost situace i fakt, že by lékaři neměli jinou možnost, jak děti zachránit. K soudnímu verdiktu ale uvedla, že jej nebude napadat. Současně požádala lékaře, aby nejprve vyzkoušeli všechny možnosti, jak dětem pomoci bez toho, aniž by musely přijmout cizí krev.

V tomto duchu svůj verdikt formulovala i soudkyně. Lékaři podle jejího rozhodnutí budou moci dát dětem transfúzi, jestliže by k jejich záchraně nevedl žádný alternativní postup.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám