Hlavní obsah

Neoblíbený Sarkozy obhajoval reformy

Právo, ČTK, nek
PAŘÍŽ

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy ve čtvrtečním v televizním rozhovoru přiznal, že během prvního roku v úřadě udělal i chyby, ale zopakoval, že mu jde o to, jak bude hodnocen na konci svého mandátu, a zdůraznil nutnost pokračovat v reformách, které zahájil. Nicolas Sarkozy je nejméně oblíbeným francouzským prezidentem páté republiky.

Foto: Reuters

Nicolas Sarkzy odpovídá na dotazy novinářů

Článek

Sarkozy odmítl kritiku, že zahájil příliš mnoho reforem najednou, a potvrdil, že chce pokračovat ve všech, protože spolu vzájemně souvisejí. Prezident také označil za zcela reálné dosáhnout letos hospodářského růstu o 1,9 procenta. Mezinárodní organizace vesměs věští Francii nižší růst.

Rozhovor se uskutečnil necelé dva týdny před prvním výročím jeho zvolení prezidentem. Za tu dobu jeho obliba prudce klesla, zhruba tři čtvrtiny Francouzů jsou podle průzkumů jeho prvním rokem zklamáni. Je to hlavně důsledek toho, že nepřišlo slibované zlepšení koupěschopnosti.

Sarkozy znovu prohlásil, že tohoto zlepšení dosáhne. Poukázal zároveň na snížení počtu nezaměstnaných za poslední rok o 200 000. Nezaměstnanost se teď pohybuje na 7,5 procenta a podle něj je reálné snížit ji do konce jeho mandátu na pět procent.

Obliba Sarkozyho klesla

Nicolas Sarkozy je nejméně oblíbeným francouzským prezidentem páté republiky (od roku 1958), zatímco její zakladatel, generál Charles de Gaulle, stojí na opačném konci tohoto žebříčku šesti státníků. Vyplývá to z průzkumu institutu CSA, o jehož výsledcích informoval list Le Parisien.

Osmaosmdesát procent dotázaných uvedlo, že de Gaulle "Francii reprezentoval dobře“. O socialistovi Francoisi Mitterrandovi (prezident v letech 1981-1995) na druhém místě si to myslí 74 procent respondentů. Na třetím místě skončil s 69 procenty Georges Pompidou (1969-1974) následován Jacquesem Chirakem s 66 procenty (1995-2007) a Valérym Giscardem d´Estaing s 56 procenty (1974-1981). O Sarkozym na posledním místě si to podle ankety myslí jen 40 procent Francouzů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám