Hlavní obsah

Putin dostal ruskou Nobelovu cenu

Novinky, rei
MOSKVA

Ruský prezident Vladimir Putin dostal Nobelovu cenu. Ne tu známější, kterou každoročně uděluje komitét ve Švédsku a Norsku za výjimečné počiny v různých oblastech lidské činnosti, nýbrž tu, jež se rozdává v Rusku za zásluhy o vlast.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Cena Ludviga Nobela, kterou v Rusku organizují obchodníci a umělci, nemá se slavnou cenou Alfreda Nobela příliš společného, kromě historických konotací. Ludvig Nobel byl starší bratr Alfreda. Většinu svého života žil v Sankt Petěrburku a nabyl ruské občanství.

Putin (55) dostal cenu za zásluhy o vlast. Organizátoři ocenili zejména, že v zemi obnovil pořádek. „Za předchozího prezidenta (Borise) Jelcina panoval zmatek a bezpráví. Někdo se tomu musel postavit a zastavit rabování a vraždění. Putin tu odpovědnost osm let nesl,“ řekl Jevgenij Lukošov.

Putin opustí prezidentský úřad počátkem příštího měsíce a měl by se stát premiérem. Většina Rusů ho vnímá jako tvůrce politické stability a ekonomického růstu. Menšina ho obviňuje z pošlapávání demokracie a lidských práv.

Prezident byl údajně cenou potěšen. Slavnostního ceremoniálu se ale nezúčastnil, prý kvůli zaneprázdněnosti.

Ludvig Nobel (1831-1888) Byl starším bratrem Alfreda Nobela - zakladatele Nobelovy ceny za fyziku, chemii, lékařství a literaturu, jež se uděluje ve Stockholmu a ceny za mír, který je udělován v Oslu. Většinu života strávil v Sankt Petěrburku a získal ruské občanství. S bratrem Robertem (1829-1890) výrazně zbohatl díky těžbě ropy v okolí Baku. Přičítá se mu rovněž vynález ropného tankeru. Cena Ludviga Nobela byla podle Ruska ustanovena sedm let po jeho smrti a deset let předtím, než podobně učinil Alfred. Tradici udílení ceny v Rusku přerušila bolševická revoluce v roce 1917. Obnovení se dočkala před čtyřmi lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám