Hlavní obsah

V Holandsku objevena dosud neznámá pohlednice od Anny Frankové

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

V obchodě s antikvárním zbožím v nizozemském Naardenu byla objevena pohlednice podepsaná Annou Frankovou, dívkou, která se s rodiči během druhé světové války ukrývala před nacisty a psala si známý deník.

Článek

Pohlednice byla odeslaná z Cách v roce 1937, když bylo Anně osm let. Anna ji adresovala jedné z kamarádek Samme Ledermannové s přáním šťastného nového roku. V Cáchách pobývala na návštěvě babičky.

Pravost rukopisu potvrdilo Muzeum Anny Frankové.

Pohlednici objevil učitel Paul van den Heuvel v obchodě svého otce. „Našel jsem ji v krabici, která zřejmě pocházela z blešího trhu v Amsterdamu,“ řekl nizozemské televizi.

Franková se s rodinou a čtyřmi dalšími židovskými přáteli za války ukrývala před nacisty v amsterdamském bytě až do zatčení v roce 1944. Němci je poslali do koncentračních táborů v Osvětimi a Belsenu. Anna zemřela na tyfus krátce před koncem války a jen pár dní po smrti sestry Margot. Jediný přeživší byl otec Frankové, který se zasadil o zveřejnění Annina deníku a jeho proslavení po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám