Hlavní obsah

Lékaři v Británii voperovali první bionické oči 

LONDÝN

Dvěma britským pacientům s chorobou sítnice nazývanou retinitis pigmentosa, která postupně vede ke slepotě a pro niž zatím není známa žádná léčba, voperovali lékaři na Moorfieldské oční klinice v Londýně bionické oko. Experti doufají, že se experiment zdaří a že tento způsob léčby přinese naději lidem, kteří by jinak nenávratně přišli o zrak. Operace proběhla úspěšně a pacienti se cítí dobře, informovala agentura ANSA.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bionické oko, které vyrobila americká firma Second Sight, se nazývá Argus II. Funguje díky telekameře, která předává radiový signál maličkému receptoru a elektronickému zařízení umístěnému na úrovni sítnice, tenké vrstvy pokrývající zevnitř oční stěnu. Elektrody tohoto zařízení stimulují zbývající nervy sítnice a umožňují, aby signál procházel zrakovým nervem a dostal se do mozku, kde je dešifrován a přeměněn v obraz.

Experti předpokládají, že přístroj dokáže obnovit zrak na jeho velmi nízké úrovni. Není vůbec jisté, zda oba pacienti, jimž byl přístroj voperován, budou opět vidět: prozatím je cílem lékařů to, aby mohli rozlišovat mezi stínem a jasem.

Retinitis pigmentosa

Při chorobě retinitis pigmentosa se postupně rozpadá sítnice a tím pozvolna a neodkladně nastupuje zhoršení zraku až slepota. Lékaři zatím odpovídající léčbu na tuto chorobu, která postihuje jednu z 3500 osob, neznají. Další nadějí pro lidi postižené touto nemocí je léčba kmenovými buňkami.

Profesor oftalmologie a bioinženýrství Očního institutu Dohenyové v Los Angelese Mark MHumayun, který tuto technologii vyvinul, vyjádřil v internetovém vydání listu The Times optimismus ohledně možnosti dále zmenšovat rozměry telekamery a zvyšovat počet elektrod v přístroji. Dosud má přístroj 16 elektrod, ale technici již vyvíjejí přístroj s 60 elektrodami a předpokládá se, že by bylo možno dosáhnout až 1000 elektrod. Zvyšováním počtu elektrod se bude dosahovat stále lepší definice obrazu v mozku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám