Hlavní obsah

Na Slovensku bloudí vlak s raketami

– BRATISLAVA
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Několik dní se po Slovensku toulá vlak naložený raketami. Jak uvedla televize Markíza, vlak s vojenským materiálem určeným pro Srí Lanku není dostatečně zabezpečený. "Vlak stál několik dní v Trenčíně a nyní se přesunul nedaleko nádraží Vrútky, ale nikdo ho nestřeží," uvedla v úterý televize.

Foto: Alžběta Trousilová, Novinky

´

Článek

Policie už hledá viníka, který měl zabezpečit ochranu vlaku. Jak potvrdila policejní mluvčí Katarína Hlaváčová, v případě dopadení viníka mu hrozí deset až 15 let vězení. "Policie zahájila trestní řízení pro trestný čin obecného ohrožení," dodala Hlaváčová.

"Zásilka není zabezpečena vůči ztrátě, odcizení a zneužití, jak to vyžaduje zákon. Měl by to zabezpečit přepravce," uvedl mluvčí železniční policie Jozef Búranský.

Firma, které zbraně odeslala, tvrdí, že při přepravě žádné riziko nehrozí. Televize Markíza tvrdí, že přepravcem je společnost Cargo Slovakia.

Na Srí Lanku směřuje možná až deset tisíc raket

Slovenský export zbraní na Srí Lanku kritizoval europoslanec Raúl Romeva i Rueda, který v Evropském parlamentě monitoruje obchody se zbraněmi. "Na Srí Lance je občanská válka. Je nepřípustné, aby členský stát Evropské unie dodával zbraně do této oblasti," uvedl europoslanec.

Slovenská ministerstva hospodářství a zahraničí tuto kritiku odmítla. Podle nich není vývoz zbraní na Srí Lanku zakázaný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám