Hlavní obsah

Mládež na Slovensku bude možná smět do baru jen s rodiči

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Ve slovenských nočních klubech a diskotékách možná vzniknou po vzoru dětských koutů také "rodičovské koutky". Podle návrhu části vládních poslanců by se totiž mohla mládež od 15 do 18 let zdržovat v barech od 23.00 do 5.00 pouze v doprovodu rodičů.

Článek

"Nechceme nic zakazovat, ale chceme, aby mládež byla pod dohledem," vysvětluje iniciativu poslankyně Lidové strany HZDS Ľudmila Mušková.

"Mládež si časem uvědomí, že je to pro jejich dobro," dodala další vládní poslankyně Katarína Tóthová. "Mladé je potřeba chránit, " argumentuje nezávislý poslanec Peter Gabura.

Co je lepší: mládež na baru nebo potulující se po ulicích?

Provozovatelé klubů, diskoték bijí na poplach. "Vždyť mladí lidé tvoří 90 procent naši klientely. Pokud by měli chodit na diskotéku s rodiči, to raději nebudou chodit vůbec," domnívá se majitel jedné z bratislavských diskoték.

"Zákon může vyhnat mládež z klubů, budou se potulovat po ulicích a bude to ještě horší," říká majitel baru v bratislavské čtvrti Dúbravka.

"To je nějaká blbost, ne?" reagoval student střední školy, na otázku, co si myslí o povinném doprovodu rodičů na diskotékách. "Skončí to tak, že se budeme setkávat raději v přírodě nebo ve volných bytech. Opravdu si neumím představit, jaká by to byla zábava pod dohledem rodičů," dodává Eva ze Střední hotelové školy.

Mládež si najde jiná místa na noční akce

Připouští, že na nočních akcích se pije alkohol a objeví se i drogy, ale podle ní s tím zákon nic neudělá. "Prostě si mládež najde jiná místa, kde se přítomnost rodičů nebude kontrolovat," dodává.

Na dodržování nových pravidel by měl dohlížet Dozorný úřad na ochranu dětí a mládeže. Pokud majitelé restaurací, barů a diskoték nebudou pravidla dodržovat, zákon by umožnil odebrání licence a finanční postihy.

Předsedu Dozorného úřadu jmenuje ministr sociálních věcí, práce a rodiny. Členy delegují zástupci krajů, církví a občanských organizací. Funkční období členů Dozorného úřadu budou čtyři roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám