Hlavní obsah

Kypr trpí suchem, bude dopravovat vodu tankery z Řecka

NIKÓSIE

Kypr, který je už několik měsíců sužován nejhorším suchem za celé desetiletí, bude dovážet vodu tankery z pevninského Řecka. V pondělí to v Nikósii oznámil ministr zemědělství Michalis Polinikis, podle něhož začnou dodávky za dva měsíce.

Foto: Stringer, Reuters

Vyschlé dno největšího kyperského vodního rezervoáru Kuris

Článek

Už v březnu musela vláda zavést přídělový systém distribuce vody obyvatelstvu a dodávky pitné vody domácnostem byly citelně omezeny. Tekoucí voda nyní proudí do zásobovacích nádrží domácností jen 12 hodin každý druhý den, podle některých informací ale některé oblasti zůstávají bez vody i víc než pět dní. S výpadky v dodávkách vody se musejí potýkat dokonce i nemocnice.

Zásoby pitné vody v rezervoárech klesly na historické minimum a obě zařízení na odsolování mořské vody kapacitně nestačí, ačkoli pracují nepřetržitě 24 hodin denně, dodal ministr.

Meteorologické záznamy ukazují, že během uplynulých 35 let spadlo na Kypru pouze 20 procent obvyklého množství dešťových srážek. Uplynulou zimu přitom téměř nepršelo.

V pondělí kyperské úřady podepsaly smlouvu s místní rejdařskou společností, která dopravu vody na ostrov zajistí. Odhaduje se, že do listopadu by měly dodávky z pevninského Řecka dosáhnout osmi miliónů krychlových metrů vody.

Potíže má i Španělsko

S dramatickým nedostatkem vody se už řadu měsíců potýká i další středozemská oblast, španělské Katalánsko. I tam se vláda rozhodla zajistit dodávky vody nejprve lodními tankery a následně i výstavbou velkokapacitního dálkového vodovodního systému vedoucího z řeky Ebro do katalánského města Tarragona.

Reklama

Související témata:

Související články

Kypr kvůli suchu zavedl vodu na příděl

Přídělový systém na pitnou vodu musely zavést kyperské úřady vzhledem k přetrvávajícímu mimořádně suchému počasí. Krizovou situaci má řešit i dovoz vody...

Výběr článků

Načítám