Hlavní obsah

Britští rodiče nutí čtyřleté děti bojovat v ringu

Novinky, rei
LONDÝN

Ve Velké Británii bojují v ringu před zraky platících diváků teprve čtyřleté děti, které k tomu nutí jejich rodiče. Umožňuje to beztrestnost organizování takových zápasů. Britský zákon totiž nestanovuje věkovou hranici pro bojovníky thajského boxu múang. Se zjištěními přišli tvůrci dokumentárního filmu, který tento týden uvede stanice Channel 4.

Článek

V tradičním boxu musí mít zápasníci nejméně 11 let, thajský box však omezení nemá. A nejen to, neexistuje například ani povinnost nosit ochrannou přilbu.

Britské úřady zaznamenaly zvyšující se počet dětí, které sport provozují na popud rodičů a v souvislosti s dokumentem se v zemi rozproudila debata, zda se nejedná o zneužívání dětí. Rodiče podepisují před zápasem prohlášení, že nebudou žádat kompenzace v případě zranění dítěte, které pak mnohdy bojuje před platícími diváky.

V dokumentu Channel 4 se objeví například dvojčata Miah a Kian Flanaganovi z Wiganu. Jejich otec tvrdí, že sport dcerám pomůže. „Až je někdo v jejich patnácti letech přepadne, budou se umět bránit,“ řekl otec reportérům. Další záběry však ukazují jedno z dětí, jak před tréninkem pláče.

„Bojová umění a box podporuji, ale nemyslím si, že jsou to sporty pro děti mladší sedmi let,“ uvedl britský stínový ministr tělovýchovy Hugh Robertson.

Anketa

V jakém věku mohou podle vás děti začít zápasit?
Od čtyř let
11,9 %
Od sedmi let
3,9 %
Až jim bude víc, než deset roků
84,2 %
Celkem hlasovalo 4716 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám