Hlavní obsah

Sběrači jahod se v Řecku porvali s majiteli plantáží

Právo, DPA, BBC, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K několika rvačkám mezi řeckými majiteli jahodových plantáží a sběrači plodů z řad imigrantů z Blízkého východu a jižní Asie došlo u města Nea Manolada na západě poloostrova Peloponés.

Foto: Profimedia.cz

Z provincie Ilia pochází 90 procent veškeré řecké produkce jahod.

Článek

Konflikt propukl poté, co zde na tři tisíce dělníků vstoupilo do třídenní stávky za vyšší mzdu. Zaměstnavatelé to ale odmítali s tím, že by zkrachovali. Z obav před zkázou nesesbírané úrody ale nakonec ustoupili a zvýšili denní mzdu sběračů z 22 na 28 eur (z 550 na 700 Kč).

Výsledkem potyček byla zranění tří členů levicových odborů, které dělníky podporovaly, a zatčení jednoho farmáře.

Šlo o první případ, kdy si dělníci najímaní na krátkodobé práce v Řecku vynutili zvýšení mzdy. Většina z nich jsou imigranti žijící v nuzných chýších a pracující za platy, které leží hluboko pod řeckým průměrem.

Neo Manolada leží v provincii Ilia, odkud pochází 90 procent veškeré řecké produkce jahod. Zemědělská výroba zde utrpěla citelné ztráty při loňských lesních požárech.
V Řecku žije více než 1,2 miliónu přistěhovalců, kteří do země přišli ilegálně. Na 700 tisíc z nich mezitím svůj pobyt již zlegalizovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám