Hlavní obsah

Slovensko chce povolit na dálnicích rychlost 160km/h 

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Na některých úsecích slovenských dálnic bude zvýšena maximální povolená rychlost ze současných 130 na 160 kilometrů v hodině. Umožní to silniční zákon, který má platit od října.

Článek

"Vyšší rychlost bude umožněna pouze na těch dálničních úsecích, kde to umožňují bezpečnostní parametry," uvedl pro televizi TA3 mluvčí Národní dálniční společnosti Marcel Jánošík. Do úvahy přicházejí pouze rovné úseky, bez ostrých zatáček, s kvalitním povrchem, vybavené oplocením a betonovými dělícími pásy.

Prvním úsekem s povolenou 160 kilometrovou rychlostí by mohla být část dálnice mezi Košicemi a Prešovem. Naopak na vjezdech na dálnice bude rychlost snížena. "Jsou to místa, kde dochází často ke kolizím," dodal Jánošík.

Nový silniční zákon, který by měl platit od 1. října, by měl zavést snížení rychlosti v obci ze současných 60 na 50 km/h, celoroční svícení a přísnější postihy řidičů za řízení pod vlivem alkoholu. Pokud bude na silnici souvislá vrstva sněhu nebo ledu, řidič budou povinni používat zimní pneumatiky.

Za odmítnutí testu na alkohol bude možné uložit pokutu od 10 do 40 tisíc slovenských korun a zákaz řízení motorového vozidla od jednoho do pěti let. Za jízdu pod vlivem alkoholu může dostat řidič pokutu od 7 do 30 tisíc korun a zákaz řízení až pět let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám