Hlavní obsah

Maďaři protestovali proti dekretům prezidenta Beneše

Právo, Ivan Vilček,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Před budovou slovenského velvyslanectví v Budapešti protestovalo v sobotu asi sto lidí proti poválečným dekretům prezidenta ČSR Edvarda Beneše. Protest zorganizoval Světový svaz Maďarů.

Článek

Účastníci podepisovali petici za zrušení dekretů. Žádají omluvu a finanční odškodnění za následky poválečných dokumentů. K protestu se přihlásila také extrémistická Maďarská garda, Trianonská společnost a Společnost Miklóse Horthyho.

Jak informovala slovenská televize TA3 slovenská ambasáda byla chráněna zátarasy a posilněnými policejními hlídkami. Účastníci v projevech žádali otevření otázky dekretů na půdě Evropského parlamentu. Řečníci zdůrazňovali historickou křivdu, mezinárodní nespravedlnost a potlačování práv maďarské menšiny žijící v sousedních zemích. Řečníci odsoudili také loňské usnesení slovenského parlamentu o nedotknutelnosti poválečných dekretů. Protesty proti dekretům se uskutečnily také v dalších maďarských městech. Rovněž zde účastníci podepisovali petici za zrušení dekretů.

Pojmem Benešovy dekrety se označují právní předpisy prezidenta Edvarda Beneše z období od května do července 1945, které řídily chod státu bezprostředně po skončení druhé světové války. Některé z nich se týkaly vyvlastnění a zbavení občanských práv příslušníků německé a maďarské národnostní menšiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám