Hlavní obsah

Fotky zneužívané Kampuschové policie tajila kvůli volbám

– VÍDEŇ
Novinky, rei

Fotografie, na nichž Natascha Kampuschová figuruje jako sexuální otrokyně svého únosce, byly tajeny rakouskou policií ve snaze vyhnout se předvolebnímu skandálu. Naznačují to dříve nezveřejněné dokumenty, na něž se odvolává rakouský list Heute. Kampuschovou, unesenou cestou do školy ve věku 10 let, držel osm roků Wolfgang Priklopil ve sklepě domu u Vídně. Zajatkyně odtamtud utekla v srpnu 2006. Priklopil pár hodin na to spáchal sebevraždu.

Článek

O existenci snímků, na nichž je Kampuschová sexuálně zneužívána Priklopilovými přáteli, informoval poprvé dva měsíce po útěku Kampuschové německý magazín Stern. Fotografie ji údajně zachycují spoutanou a v různých pózách.

Informace Sternu nově potvrzuje rakouský deník Heute, který tvrdí, že má k dispozici dokumenty svědčící o tom, že policii bylo nařízeno zastavit veškeré vyšetřování v souvislosti s materiálem zabaveným v Priklopilově domě.

Snímky na dvou DVD discích měla podle Heute policie zničit nebo uschovat na objednávku předních politiků, kteří si nepřáli mediální skandál před parlamentními volbami.

Chyby při vyšetřování

Na zničení důkazních materiálů jedním z předních policejních činitelů si v e-mailu stěžoval ministerstvu vnitra někdejší šéf kriminální policie Herwig Haidinger.

Po osvobození Kampuschové vyšlo najevo, že vyšetřovatelé udělali během let hledání několik chyb. Ignorovali například jednu z výpovědí, během níž padlo i Priklopilovo jméno a adresa s popisem jeho charakterových vlastností.

Výpověď, učiněná necelých šest týdnů po zmizení Kampuschové, se ztratila. Když to Haidinger zjistil, chtěl svědka znovu vyslechnout. Ministerstvo vnitra mu to zakázalo. "Nepotřebujeme žádný policejní skandál před parlamentními volbami,“ citoval v médiích Haidinger představitele ministerstva.

Konzervativec Günther Platter, který po volbách v roce 2006 zasedl do křesla resortního ministra, označil Haidingerova slova za fámy.

Kontroverzní snímky z rodinného alba

Nejasností ohledně únosu a vztahu únosce k ní a její rodině je více. Martin Wabl, bývalý rakouský soudce a politik, který se případem Kampuschové zabýval v době jejího únosu v březnu 1998, už dříve před soudem řekl, že se matka dívky Brigitte Sirnyová s Priklopilem znala.

Sirnyová prý únos zorganizovala, aby zatajila, že její dcera byla v dětství zneužívána pedofily a fotografována v provokativních pózách.

Max Edelbacher, někdejší šéf vídeňské policie, který případ zpočátku vyšetřoval, potvrdil, že jedna z vyšetřovacích verzí se zabývala podezřením, že Natascha Kampuschová neměla radostné dětství a její rodiče ji nutili k provozování sexu. Edelbacher se odvolával na snímky z rodinného alba, na nichž pózovala Natascha polonahá v jezdeckých botách a s bičíkem. Jiná fotografie prý zase zachycovala 10letou Kampuschovou, jak leží na posteli nahá, jen s koženým šálem.

Briggitte Sirnyová a Ludwig Koch, otec Nataschi, obvinění důrazně popírají.

Reklama

Související témata:

Související články

Otec unesené Nataschy chce odškodné

Ludwig Koch, otec unesené Nataschy Kampuschové (18), které se podařilo prchnout z osmiletého zajetí, vznesl u okresního soudu v Gänserndorfu nárok na více...

Výběr článků

Načítám