Hlavní obsah

Růst hladin moří předčí všechny odhady, varují vědci

Novinky, rei
VÍDEŇ
Aktualizováno

Tání ledovců způsobí třikrát větší vzestup hladiny moří než loni uvedl Mezivládní panel pro klimatické změny (IPCC). Vyplývá to ze závěrů uvedených v úterý na konferenci Evropské unie geologických věd ve Vídni. Podle nich by mohla mořská hladina do konce století stoupnout až o jeden a půl metru, uvedla agentura Reuters.

Článek

Podle Svetlany Jevrejevové z britské oceánografické laboratoře Proudman se odhady zakládají na novém modelu, který umožňuje přesnější rekonstrukci stavu mořské hladiny za posledních 2000 let.

Zatímco v minulých stoletích byla hladina moří stabilní, do konce 21. věku má přijít vzestup o 0,8 až 1,5 metru. Zatímco v 18. století mořská hladina vzrostla o 2 centimetry a během dalšího století o 6, zaznamenalo 20. století vzestup o 19 centimetrů.

IPPC loni uvedl, že na konci století bude hladina o 18 až 59 centimetrů výše. Podle britské laboratoře jsou údaje podhodnocené, neboť neberou v potaz dynamiku tání ledovců.

Vědci se nicméně shodují v tvrzení, že vzestup hladin nebude na celé planetě stejný a že je potřeba prozkoumat dopady na jednotlivé regiony. Nejhůře budou podle odborníků postiženy rozvíjející se země, které nebudou mít na protipovodňové zábrany a mechanismy. Mezi ohrožené země patří například Bangladéš, která se většinou nachází v nadmořské výšce do jednoho metru.

„Jestliže stoupne hladina moře o metr, bude například muset být přemístěno 72 miliónů Číňanů a deset procent populace Vietnamu,“ dodal Jevrejevová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám