Hlavní obsah

Berlusconi se obětoval a povede potřetí Itálii

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Mediální magnát Silvio Berlusconi se "obětoval" a už potřetí dobyl premiérské křeslo. "Bude to pro mne kříž převzít opět vedení Itálie, ale já jsem k této oběti připraven. Z lásky k vlasti," tvrdil v předvolební kampani.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Silvio Berlusconi

Článek

Kariéru 71letého Berlusconiho, který je podruhé ženatý a má pět dospělých dětí, lze soustředit do tří pojmů: televize, fotbal a politika.

"Úspěchy jsou konstantou mého života,“ říká s oblibou syn bankovního úředníka narozený v Miláně, kterému zůstal věrný dodnes. Kdysi začínal jako prodavač vysavačů a zpěvák na výletní lodi. Když ale ve 25 letech získal na milánské univerzitě titul doktora práv, dal se na velký byznys.

Vzestup rytíře

S pomocí úvěrů, které kritici označují na neprůhledné, získal kolem Milána pozemky a pustil se do bytové výstavby, načež nechal vystavět celá sídliště. V 70. letech Cavaliere (rytíř), jak si rád nechává říkat, odstartoval své aktivity i v mediální branži: postupně splétal síť soukromých regionálních televizních stanic, z níž pak vybudoval společně s tiskovým vydavatelstvím vybudoval impérium, které svým rozsahem nemělo v Evropě obdoby.

V 80. letech pak už jako mediální magnát Berlusconi koupil finanční krizí zmítaný fotbalový klub AC Milán a s pomocí tučných dotací jej učinil jedním z nejúspěšnějších mužstev na kontinentu. Z prostředí fotbalu pochází zřejmě i název jeho politické strany Forza Italia!, který lze přeložit jako Vzhůru Itálie! či Itálie, do toho! A hned napoprvé vyhrál - v roce 1994, kdy Itálii otřásala vlna korupčních skandálů, do níž byly zapleteny politické špičky země.

V premiérském křesle setrval pouhých sedm měsíců, když mu koaliční poslušnost vypověděli separatisté z Ligy severu (LN). Během následujících let se s vůdcem LN Umbertem Bossim opět udobřil, aby v roce 2001 brány římského paláce Chigi, sídla předsedy vlády, dobyl podruhé. A jako první poválečný šéf kabinetu setrval ve funkci celé pětileté volební období. Byl by mohl pokračovat, kdyby jej ve volbách před dvěma lety nesesadil se svým levicovým blokem Romano Prodi. Berlusconimu tehdy chybělo 25 tisíc hlasů.

Obvinění z korupce jej za mříže nedostala

Jako červená nit se jeho kariérou táhne série finančních skandálů. Podezření z falšování účetnictví a korupce jej nejednou přivedla na lavici obžalovaných, ale nikdy za mříže. Jeden proces proti němu ještě běží, zatímco ostatní už skončily zproštěním viny nebo konstatováním, že případ je promlčen.

Ve snaze přiklonit spravedlnost na svou stranu neváhal Berlusconi v parlamentu prosadit sporný zákon o imunitě politiků. Ze stolu jej smetl až ústavní soud. Se stejnou energií jako na morální čistotě si zakládá i na svém zevnějšku: několikrát se podrobil liftingu tváře a nechal si i transplantovat vlasy. Vše dělal - jak tvrdí - "ve službách republiky“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám